Kukkakauppias torilla.

Det finns många sätt att rapportera på rätt sätt

Vad borde ett SME-företag rapportera om och på vilket sätt? OP:s ESG-experter tipsar dig om hur du kommer i gång med hållbarhetsrapportering.

Många rätta sätt 

För god hållbarhetsrapportering finns det inte ett enda rätt sätt eller en enda rätt modell när det är fråga om SME-företag. Frågan om vilka samhälls- och miljöeffekter det lönar sig för företaget att rapportera om och på vilket sätt, beror på affärsverksamheten och branschen. Det viktigaste är att identifiera vad som är väsentligt för det egna företaget och berätta om de teman som identifierats på ett transparent sätt. I början kan det räcka att man beskriver muntligen vilka risker som man har identifierat och vilken riskhantering man börjar med att fokusera på. Många SME-företag gör redan mycket arbete för hållbarhet, och det lönar sig därför också att berätta öppet om det.   

Utvärdera väsentliga effekter 

Direktivet om storföretags hållbarhetsrapportering, det vill säga CSRD*, erbjuder riktlinjer som lämpar sig också för mindre företag i fråga om vad och hur man kan rapportera. Kärnan i CSRD-direktivet är dubbelväsentlighet, det vill säga att bedöma vilka effekter företagets verksamhet har på den omgivande världen och å andra sidan vilka risker och möjligheter i anslutning till hållbarhetsteman som företaget blir föremål för utifrån. I fråga om teman som gäller hållbarhet berör exempelvis klimatförändringen nästan alla, och därför är utsläppskalkyler väsentliga för de flesta företag. Utsläppsrapportering är ofta också en förutsättning för att bli en del av stora företags leveranskedja. 

Red ut nätverkets behov 

SME-företag är ofta en del av en större leverans- eller värdekedja. Ett sätt att bedöma väsentlighet är att vara lyhörd för större samarbetspartner som redan har fastställt sina hållbarhetsmål och rapporteringsbehov. Att höra intressentgrupper hjälper att bedöma vad som är väsentligt för dem och vilka saker företaget borde kunna rapportera om. En kund kan till exempel behöva information om utsläpp eller omständigheter i anslutning till arbetarskydd i en viss form. Till sist är det företagets uppgift att bedöma var de största ekonomiska riskerna döljer sig, och som företaget i första hand borde informera om externt. Hur troligt är det att en risk realiseras, eller vilken är dess inverkan i euro på företagets omsättning? Och hur snabbt kan en risk realiseras – är det skäl att börja rapportera om den genast eller först med ett längre tidsperspektiv? 

Hitta källan till rätt data 

För grundligare och trovärdig rapportering behövs som stöd för orden jämförbara data, med vilken verksamheten följs upp och med hjälp av vilken man kan informera om hållbarhetsarbetet externt. Bland de större företagens hållbarhetsrapporter i branschen kan man hitta bra tips på hur man med hjälp av olika datapunkter kan rapportera om de viktigaste ämnesområdena. Hjälp med innehållet i rapporten och valet av de viktigaste mätarna fås av en kommande frivillig standard för små och medelstora företag från EU (Voluntary Sustainability Reporting Standard, VSME), som är överensstämmande med CSRD. Andra allmänt använda referensramar för hållbarhet är Global Compact och Global Reporting Initiative, det vill säga GRI-standarden. De lönar sig att välja ut de ämnesområden som är väsentliga för det egna företaget och lämpliga mätare för dem. 

Var initiativrik 

Det lönar sig att sätta i gång aktivt och föreslå för samarbetspartnerna att man för diskussioner om hållbarhetsfrågor och behovet av information i anslutning till dem. Det här ger en signal om företagets rapporteringsberedskap, vilket kan vara en förutsättning för fortsatt samarbete. Samarbetspartnerna kan också erbjuda hjälp eller verktyg för rapportering, något som ett litet företag inte har till sitt förfogande. Det är också skäl att ha ögonen öppna för utbildning som utvecklar den egna kompetensen och delta i sådan, om tillfälle erbjuds. 

Det viktigaste är att du börjar  

SME-företag behöver inte genast sträva efter att nå lika ambitiösa rapporter som börsbolag. Storföretag ska i enlighet med direktivet rapportera om allt som de bedömer vara väsentligt, medan ett litet företag kan prioritera lite friare och utveckla sin rapportering efter hand. Ni kan till exempel komma överens om att ni i år tar itu med en eller två utvecklingsfrågor och att ni nästa år tar itu med fler. Också storföretag lägger vikt vid väsentlighet, och kräver inte i första hand en lista på hundra saker av sina leverantörer. I regel är all öppenhet och rapporteringsförmåga ett plus och förbättrar affärsrörelsen! 

*Från och med den räkenskapsperiod som börjar 2026 omfattas även noterade SME-företag av CSRD-hållbarhetsrapporteringen.