Pk-yrityksien vastuullisuusvaatimukset kasvavat, OP Tampereen alueella varaudutaan tulevaan

Suuria yrityksiä koskevat vastuullisuusraportointivaatimukset ulottuvat sääntelyn kiristyessä myös suomalaisiin pk-yrityksiin. Vastuullisuusvaatimusten kiristyminen näkyy pk-yritysten arjessa myös osana suuryritysten toimitusketjuja ja kuluttajien kasvavien odotusten myötä. Raportointivelvoite laajenee vuosittain, ulottuen vuonna 2025 suuriin yrityksiin ja saavuttaen vuonna 2026 pörssiin listautuneet pk-yritykset.

Pirkanmaan seutu tunnetaan laajalti osaamisestaan alihankinta- ja konepajateollisuudesta. OP Tampereen alueella vastuullisuuskysymyksissä on kunnostauduttu erityisesti kaupan ja valmistavan teollisuuden toimitusketjun eri vaiheissa.
 
– Näemme, että asiakaskunnassamme on tehty ja tehdään edelleen aktiivisesti kehitystyötä vastuullisuuden saralla. Tärkeää on, että yhtiö löytää itselleen parhaat kumppanit ja tunnistaa omassa liiketoiminnassaan relevantit teemat vastuullisuuden osa-alueista, kertoo OP Tampereen asiakasvastuullinen pankinjohtaja Anssi Häikiö.
 
Pirkanmaan alueella on arviolta 100 yritystä, jotka ylittävät liikevaihdoltaan 40 miljoonaa euroa, ovat henkilöstömäärältään yli 250 työntekijää tai niiden taseen loppusumma on vähintään 20 miljoonaa euroa. Näiden yritysten vastuullisuusraportointia edellytetään jo vuonna 2025, mikäli kaksi kolmesta edellä mainitusta ehdosta täyttyy.
 
– Kannamme huolta siitä, että alueemme yritykset ovat valmistautuneita kiristyvään sääntelyyn vastuullisuusraportoinnin osalta. Mikä tähän asti on ollut brändietu, on hyvin pian olemassaolon edellytys. Arvoketjujen kautta raportointivaatimukset ja niiden osaaminen ulottuu pian kaikenkokoisiin yrityksiin, jatkaa OP Tampereen yritys- ja yhteisöpalveluiden liiketoimintajohtaja Kari Lepistö.
 

Raportointivaatimukset nousevat nopeimmin arvoketjujen kautta

Pk-yrityksien kannalta keskeinen muutos alkaa vuoden 2024 alussa voimaan astuvan EU:n kestävyysraportointidirektiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive eli CSRD) myötä. Se velvoittaa yrityksiä raportoimaan liiketoimintansa vaikutuksista ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Poiketen aiemmasta vastuullisuusraportoinnista, jatkossa raportointivastuullisten suurten yritysten on kyettävä osoittamaan yhteistyö alihankkijoiden kanssa kestäväksi, joten alihankkijoiden on pystyttävä osoittamaan oman toimintansa vastuullisuus. Vaikka alihankkijoilta vaadittava raportointi suuremmille yhtiöille on suppeampaa, vaatii tämä kykyä kerätä tietoa ja toisinaan myös muuttaa toimintaa vastuullisemmaksi. Alihankintayrityksiltä tullaan odottamaan toimenpiteitä esimerkiksi päästöjen ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä sen todentamiseksi, että yritys huolehtii työntekijöidensä oikeuksista, palkkauksesta ja työturvallisuudesta. 

Raportointivelvoite laajenee vuosittain, ulottuen vuonna 2025 suuriin yrityksiin ja saavuttaen vuonna 2026 pörssiin listautuneet pk-yritykset. Moni suomalainen yritys kohtaa velvoitteen taseensa ja liikevaihtonsa kautta jo vuonna 2025, josta eteenpäin kestävyysraportointi koskee listattuja ja listaamattomia yrityksiä, joissa täyttyy vähintään kaksi seuraavista kolmesta ehdosta: taseen loppusumma vähintään 20 miljoonaa euroa, liikevaihto vähintään 40 miljoonaa euroa tai tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 250 henkilöä.

 

Lisätiedot:  
Yritys- ja yhteisöliiketoimintajohtaja Kari Lepistö, OP Tampere, puh. 010 254 6350
Asiakasvastuullinen pankinjohtaja, Anssi Häikiö, OP Tampere, puh. 010 254 6370