Seniori tietokoneen äärellä

OP-Eläkesäätiön lisäeläketurva

OP Ryhmän työntekijöille tai työsuhteessa olleille suunnattu lisäeläketurva

Voit päivittää eläkkeesi maksamistietoja ja tarkastaa lisäeläkkeen eläke-etuusotteesi verkkopalvelussamme

Jos OP-Eläkesäätiö maksaa sinulle eläkettä, voit muuttaa verkkopalvelussamme mm. osoitteesi ja tilinumerosi ja korottaa veroprosenttiasi. OP-Eläkesäätiön toimintapiiriin kuuluvat työntekijät voivat tarkastaa oman lisäeläke-etuusotteensa. Otteen tiedot päivitetään kerran vuodessa. Palveluun kirjautumista varten tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset. Palvelu ohjautuu Porasto Oy:lle.

Lisäeläkkeen eläke-etuusotteet

Työnantajille tuli lakiin perustuva velvollisuus järjestää työeläketurva vasta, kun työntekijäin eläkelaki säädettiin 8.7.1961 ja se tuli voimaan 1.7.1962.

OP Ryhmän lakisääteisen eläkevakuutuksen hoitaa Ilmarinen.

OP-Eläkesäätiö on suljettu uusilta henkilöiltä 1.7.1991 alkaen, mutta siihen kuulunut henkilö voi palata OP-Eläkesäätiön toimintapiiriin, jos

  • hän on kuulunut OP-Eläkesäätiön toimintapiiriin vähintään 10 vuoden ajan ja
  • saanut OP-Eläkesäätiön sääntöjen mukaisen vapaakirjan ja
  • palaa takaisin OP-Eläkesäätiöön kuuluvan työnantajan palvelukseen vakinaiseen työsuhteeseen.

Yhteystiedot


Käyntiosoite:
Gebhardinaukio 1
00510 Helsinki

Postiosoite:
PL 308
00013 OP

Puhelin:
010 252 7883

Puhelinpalvelumme vastaa tiedusteluihin ma - ke kello 9.00-15.00.

Ryhmäsähköposti
op-elakesaatio(a)op.fi

OP-Eläkesäätiön Y-tunnus: 0201804-4

Eläkelaitoksen kotipaikka on Helsinki.

Omistajanohjaus ja lisäeläketoiminnan sijoitusstrategia

OP-Eläkesäätiön sijoitustoiminnan tavoitteena on saavuttaa vähintään eläkevastuun kasvua vastaava tuotto. OP-Eläkesäätiön tavoitteena on, että sen ei tarvitse periä työnantajiltaan kannatusmaksuja ja sijoitustoiminnan tulos riittää yksinään eläkevastuun kattamiseen sekä peittää kunakin vuonna maksettavat eläke-, avustus-, hallinto-, hoito- ja muut menot sekä turvaavuuden ylläpitämiseksi tarvittavat siirrot. Sijoitustoiminnan tavoitteena on sijoitussuunnitelmassa määritellyn vertailuindeksin tuoton ylittäminen.

Sijoitusstrategiamme mukaisesti sijoitamme passiivituotteiden ja rahastojen kautta sekä suorina sijoituksina listattuihin osakkeisiin. Osakesijoituksilla ei kuitenkaan pyritä vaikuttamaan kohdeyhtiön toimintaan. Aktiivinen omistajaohjaus ei ole toiminnassamme merkittävässä roolissa.

OP-Eläkesäätiön sijoitustoiminnan tavoitteena on sijoituskohteiden mahdollisimman hyvä arvonkehitys pitkällä aikavälillä suhteessa riskiin. Koska eläkesäätiön vastuut ovat luonteeltaan pitkäaikaisia, voimme sijoitustoiminnassa käyttää suuremman tuotto-odotuksen ja riskin oman pääoman ehtoisia sijoituksia.

OP-Eläkesäätiön omaisuudenhoitajana toimiva OP Varainhoito Oy toteuttaa omistajanohjausperiaatteita OP-Eläkesäätiön lukuun.

Järjestelyt omaisuudenhoitajan kanssa

OP-Eläkesäätiö on ulkoistanut toistaiseksi omaisuudenhoidon kokonaisuudessaan OP Varainhoito Oy:lle. Omaisuudenhoitajan sijoitustoimintaa ohjaa OP-Eläkesäätiön hallituksen vuosittain vahvistama sijoitussuunnitelma, jossa huomioidaan eläkevastuun luonne ja kesto. Omaisuudenhoitajan palkitseminen on osittain sidottu sijoitussuunnitelmassa määritellyn vertailuindeksin ylittämiseen. OP-Eläkesäätiön hallitus seuraa kokouksissaan omaisuudenhoitajan suoriutumista absoluuttisten ja relatiivisten mittareiden kautta. Omaisuudenhoitajan tulosten arviointimenetelmässä ei kuitenkaan oteta huomioon pitkän aikavälin absoluuttista tulosta. OP-Eläkesäätiö ei valvo erikseen salkun kiertonopeutta, mutta salkun kiertonopeus pyritään pitämään maltillisena ja sitä tarkastellaan vuosittain. 

Omistajaoikeuksien käyttäminen listatuissa kohdeyhtiöissä

Kohdeyhteisöjen toiminnan seuraaminen

OP-Eläkesäätiö tekee suoria sijoituksia ETA-alueella listattuihin yhtiöihin, joiden osake on säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena. Olemassa olevien sijoitusten osalta seuraamme kohdeyhteisöjen toimintaa merkityksellisissä asioissa, kuten niiden raportointia ja tiedottamista ja osallistumme yhtiökokouksiin tapauskohtaisesti. Emme pyri aktiivisesti vaikuttamaan kohdeyhteisöjen hallintoon. Seuraamme kohdeyhteisöjen taloudellista suoriutumista, toiminnasta aiheutuvia riskejä ja yhtiön pääomarakennetta ja kiinnitämme huomiota hallinnointi- ja ohjausjärjestelmiin sekä yhteiskunnallisiin ja ympäristönäkökohtiin.

OP Varainhoito Oy:n salkunhoitajat seuraavat sijoituskohteiden taloudellisen tilanteen kehittymistä tarkasti ja vertaavat sijoituskohteena olevan yhtiön arvopaperin markkinahintaa suhteessa taloudelliseen tilanteeseen ja tulevaisuuden näkymiin perustuen julkisiin tietolähteisiin. Salkunhoitajat hyödyntävät myös ulkopuolista sijoitustutkimusta.

Aktiivisissa ja suorissa sijoituksissa OP Varainhoito Oy seuraa, että kohdeyhteisöt noudattavat kansainvälisiä normeja, kuten OECD:n ohjeita tai YK:n Global Compactin periaatteita. Tavoitteena on osakkeiden tai velkakirjojen omistajina vaikuttaa niin, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Ensisijaisesti vaikutamme normeja rikkoneeseen yhtiöön ja vasta toissijaisesti luovumme omistuksestamme. Omaisuudenhoitajan jatkuvan seurannan lisäksi ulkopuolinen taho käy sijoituksemme läpi kaksi kertaa vuodessa kansainvälisten normien toteutumisen osalta.

Osallistuminen ja äänioikeuden käyttäminen yhtiökokouksissa

Osallistumme kotimaisten kohdeyhteisöjen yhtiökokouksiin huomioon ottaen omistusosuus yhtiöissä, yhtiöiden osuus salkun sijoituksissa sekä kokousten yleinen merkittävyys. OP-Eläkesäätiö voi pyrkiä vaikuttamaan kohdeyhteisön hallintoon, jos se katsotaan tarpeelliseksi, osallistumalla ja äänestämällä yhtiökokouksissa tai yhteistyöllä muiden osakkeenomistajien kanssa. Emme kuitenkaan pyri pääsääntöisesti aktiivisesti vaikuttamaan kohdeyhteisöjen hallintoon.

OP-Eläkesäätiö on tarvittaessa yhteydessä kohdeyhteisöihin ja sidosryhmiin. Lisäksi tapaamme muita sijoittajia sekä vaikutamme osallistumalla sijoittajien yhteisiin aloitteisiin.

Odotamme kotimaisten pörssiyhtiöiden noudattavan Suomessa käytettävää Hallinnointikoodia, jota ylläpitää ja päivittää Arvopaperimarkkinayhdistys ry.

Vaikuttamiseen liittyvien eturistiriitojen tunnistaminen, ehkäiseminen ja estäminen

OP Ryhmään kuuluvat yhteisöt noudattavat ryhmätasoista toimintaohjetta eturistiriitojen torjumiseksi ja ehkäisemiseksi. Eturistiriitojen hallintaa ja estämistä koskevaa ohjeistusta noudatetaan myös omistajaohjauksen vaikuttamisessa ja osallistuttaessa yhtiökokouksiin. Mikäli eturistiriitatilannetta ei voida ohjeistuksen toimenpiteillä estää ja hallita, käsitellään eturistiriitatilanteet OP-Eläkesäätiön hallituksessa, joka päättää toimintatavat yksittäistapauksissa. OP-Eläkesäätiön johto tai toimihenkilöt eivät osallistu listattujen yhtiöiden hallitustyöskentelyyn eturistiriitojen välttämiseksi.

Omistajaohjauksen periaatteiden julkistaminen ja vuosittainen selvitys

OP-Eläkesäätiö julkistaa omistajaohjauksen periaatteet OP-ryhmän verkkosivuilla ja ne päivitetään vuosittain. OP-Eläkesäätiö julkistaa vuosittain erillisen raportin periaatteiden toteutumisesta ja äänestyskäyttäytymisestään sekä merkittävimmistä äänestystapahtumista.

OP-Eläkesäätiön oma henkilöstö vastaa eläkkeiden käsittelystä, maksamisesta ja asiakaspalvelusta.

Sijoitustoiminnasta vastaa toimitusjohtaja yhdessä hallituksen kanssa. Sijoitustoiminnan hoitaa OP Varainhoito Oy.

OP-Osuuskunta hoitaa eläkelaitoksen sisäisen ja ulkoisen laskennan kirjanpidon, maksuliikenteen, tilinpäätökset, raportoinnin ja taloussuunnittelun.

OP Osuuskunnan riskienhallinta hoitaa eläkelaitoksen riskienhallinnan sekä tuotto- ja toimintapääomaseurannan.

OP-Eläkesäätiön hallintoneuvosto on eläkelaitoksen ylin päättävä toimielin, jonka tehtäviin kuuluu mm.:

  • päättää toimenpiteistä, joihin edellisen vuoden tilinpäätös antaa aihetta
  • vahvistaa tilinpäätös
  • päättää vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle
  • valita tilintarkastajat ja päättää heille maksettavan palkkion määrä
  • päättää luottamustoimessa oleville henkilöille maksettavat palkkiot seuraavalle tilikaudelle
  • nimetä hallituksen jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet
  • vahvistaa sääntömuutos
  • saada katsaus eläkelaitoksen toiminnasta

Työntekijät ja työnantajat nimeävät hallintoneuvostoon omat edustajansa.

OP-Eläkesäätiön hallitus vastaa kaikesta eläkelaitoksen toiminnasta.

Hallituksella on kokonaisvastuu sisäisestä valvonnasta, jolla varmistetaan eläkelaitosten:

  • asetettujen tavoitteiden saavuttaminen
  • resurssien tehokas käyttäminen
  • riskien pitäminen oikeassa suhteessa eläkelaitoksen riskinkantokykyyn ja riskinottohalukkuuteen
  • taloudellisen ja muun informaation luotettavuus ja oikeellisuus
  • lainmukainen toiminta ja määräysten noudattaminen
  • hallintoelinten päätösten ja sisäisten menettelytapaohjeiden noudattaminen.

Hallituksen tehtävänä on mm.:

  • nimittää toimitusjohtajan
  • päättää varojen sijoittamisesta ja hyväksyä sijoitussuunnitelma, joka asettaa kehykset sijoitustoiminnalle ja siinä otettavalle riskille
  • päättää vakuutusmaksujen perimisestä
  • päättää eläkelaitoksen tekemistä sopimuksista
  • vastata kirjanpidon ja varainhoidon asianmukaisesta järjestämisestä
  • valmistella OP-Eläkesäätiön hallintoneuvoston kokouksessa käsiteltävät asiat
  • antaa ja poistaa sääntöjen mukainen nimenkirjoitusoikeus
  • laatia tilinpäätöksen yhteyteen toimintakertomus
  • laatia esitys tilinpäätöksen mukaisen yli- tai alijäämän aiheuttamista toimenpiteistä
  • laatia sääntömuutosehdotus OP-Eläkesäätiön hallintoneuvostolle

Työntekijät ja työnantajat nimeävät hallitukseen omat edustajansa.

OP-Eläkesäätiön hallintoneuvosto vahvistaa vuosittain luottamushenkilöille maksettavat palkkiot ja palkkioperiaatteet.

OP-Eläkesäätiön hallitus päättää niiden henkilöstön ja toimitusjohtajan palkka- ja palkkiopolitiikasta.

OP-Eläkesäätiö seuraa toiminnassaan OP Ryhmän palkka- ja palkkiopolitiikan periaatteita. 

Eläkelaitoksen henkilöstöllä on käytössä kannustinjärjestelmä, joka koskee toimitusjohtajan lisäksi yhtäläisin periaattein koko henkilöstöä. Kannustinjärjestelmän kriteerit vahvistetaan eläkelaitoksen hallituksissa.

Palkka- ja palkkioperiaatteissa on otettu huomioon eläkesäätiölain ja vakuutuskassalain vaatimukset tehokkaasta ja varovaisesta hallinnosta sekä epäterveen riskinoton ja eturistiriitojen välttämisestä. 

Palkitsemisjärjestelmä ei ole ristiriidassa vakuutettujen ja etuudensaajien etujen kanssa.