–Omistaja-asiakkaamme tulevat jatkossakin saamaan vähintään normaaleja OP-bonuksia vastaavat edut, eikä bonusohjelmaa tai omistaja-asiakkaiden etuja lakkauteta lainsäädännön mahdollisesti muuttuessa. Jotta voimme taata asiakkaillemme myös jatkossa parhaat omistaja-asiakasedut, muutamme lainsäädännön muuttuessa myös omaa järjestelmäämme, kertoo OP Ryhmän Vähittäispankin liiketoimintajohtaja Harri Nummela.
OP-bonukset ovat olleet käytössä menestyksekkäästi 25 vuoden ajan, minkä aikana OP-bonuksia on maksettu omistaja-asiakkaille yli 3 miljardia euroa.
OP Ryhmän kanta ja käsittelyn eteneminen
Lakiluonnoksessa esitetään, että finanssialan asiakasbonukset tulkittaisiin veronalaisiksi, jos niitä käytettäisiin muihin kuin palveluihin, joista niitä on kertynyt. Toisin sanoen, jos bonuksia kertyy talletuksista, sijoituksista ja lainoista ja ne käytetään vakuutusmaksuihin, olisivat bonukset veronalaisia. Jos taas bonuksia käytettäisiin esimerkiksi pankin palvelumaksuihin, ne olisivat nykyiseen tapaan verovapaita. Uutena elementtinä esitetään, että bonuksilla voitaisiin maksaa myös lainan korkoja verovapaasti.
OP Ryhmän mielestä finanssialan bonusjärjestelmän verottomuuden muuttamiselle ei ole tarvetta, sillä nykyinen käytäntö ei vääristä kilpailua.
OP Ryhmä antaa lausuntonsa lakiluonnoksesta kevään aikana. Lakiluonnoksen taustalla on Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) vuonna 2021 tekemä aloite pankki- ja vakuutusalan bonusten verokohtelun muuttamiseksi sekä valtion pyrkimys veropohjan laajentamiseen.
Jos laki etenee lausuntokierroksen jälkeen, se siirtyy ensin valtioneuvoston ja sitten eduskunnan käsiteltäväksi, arviomme mukaan syksyn 2024 aikana. Jos laki hyväksyttäisiin, se tulisi voimaan arviolta vuoden 2025 alusta.
OP Ryhmä yhteisöveronmaksajana
OP Ryhmä on jo vuosia ollut yksi Suomen suurimmista yhteisöveronmaksajista. Vuonna 2022 maksoimme yhteisöveroa 227 miljoonaa euroa ja olimme kolmanneksi suurin yhteisöveronmaksaja. Tulevaisuudessakin tulemme olemaan yksi Suomen suurimmista yhteisöveronmaksajista.