Suomalaisten suuryritysten taloudellinen asema on vakaa, mutta epävarma toimintaympäristö on tehnyt yhä useamman varovaiseksi. Vain joka kymmenes suuryritys aikoo laajentaa ja kehittää toimintaansa tänä vuonna. Muutos on huomattava, sillä vielä kaksi vuotta sitten kasvua tavoitteli joka kolmas suuryritys. Nyt lähes puolet tähtää pääsääntöisesti toiminnan tehostamiseen ja tuottavuuden lisäämiseen.
Tulokset selviävät OP:n 9.1.2024 julkaisemasta Suuryritystutkimuksesta. Tutkimus toteutettiin nyt jo 12. kertaa.
– Heikko taloustilanne on tosiasia. Suomalaiset suuryritykset ovat kuitenkin sopeutuneet siihen, ja yritysten tuloksentekokyky on säilynyt suhteellisen hyvänä. Monessa suuryrityksessä nostetaan jo katsetta horisonttiin ja valmistaudutaan suhdannekäänteen jälkeiseen aikaan. Suuryrityksissä on siirrytty aktiivisen odottamisen tilaan, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi sanoo.
Matalat kasvuodotukset heijastuvat myös investointeihin: 52 prosenttia aineellisista ja 40 prosenttia aineettomista investoinneista aiotaan käyttää nykyisen liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseen. Näiden vastaajien osuus on korkeimmillaan viiteen vuoteen.
Enemmistö suuryrityksistä suuntaa katseensa nyt kotimaan rajojen ulkopuolelle. Sekä pääliiketoiminta-alueen kysynnän, alihankintaostojen että henkilöstön määrän odotetaan kasvavan nopeammin ulkomailla kuin Suomessa.
– Kyselyyn vastanneiden suuryritysten kotimaa on Suomi, mutta katsantokanta on kansainvälinen. Viime vuoteen verrattuna tuotannon arvioidaan kasvavan etenkin euroalueella. Näin ajattelee kolmannes suuryrityksistä. Myös euroalueen myynnin ja asiakkuuksien odotetaan kasvavan eniten suhteessa muihin alueisiin, Keitaanniemi sanoo.
Kriisiajat nopeuttaneet reagointia
Haavoittuvuuksia liiketoiminnalle tuovat erityisesti inflaatio, rahoituskustannusten nousu ja työntekijöiden saatavuus. Vastaajista 67 prosenttia arvioi korkotason epävarmuuden tuovan yritykselle ongelmia lähivuosina.
Hopeareunuksena epävarmuudessa on se, että viime vuosien kriisit ovat parantaneet suuryritysten reagointinopeutta. Kriisien keskellä suuryritykset kokevat olevansa vahvimmillaan tuotantoon liittyvissä ydintoiminnoissa. Vahvana turvana näyttäytyvät yhä myös taloudelliset voimavarat.
– Lisäksi geopoliittiset jännitteet ja kasvavat vastuullisuusvelvoitteet ovat saaneet yritykset tarttumaan aktiivisemmin ratkaisijan rooliin yhteiskunnallisissa epäkohdissa. Lähes 80 prosenttia suuryrityksistä kokee yhteiskunnallisten ongelmien, kuten ympäristö- ja talouskysymysten ratkaisemisen tehtäväkseen. Luku on mittaushistorian korkein, Keitaanniemi sanoo.