Viikkokatsaus 46

Yhdysvaltain presidentinvaalit veivät markkinoiden kaiken huomion viime viikolla. Donald Trumpin selkeä voitto otettiin vastaan vahvalla nousulla Yhdysvaltain osakemarkkinoilla.

Muilla markkinoilla tunnelmat olivat vaihtelevat, kun mietittiin, ketkä ovat Trumpin politiikan voittajia ja ketkä häviäjiä. Euroopassa osakkeet olivat pienessä laskussa ja euro heikkeni. Yhdysvalloissa pitkät korot nousivat kasvu- ja inflaatio-odotusten kiihtyessä, vaikkakin nousu hyytyi viikon lopulla. Euroopassa samaan aikaan lähivuosien korko-odotukset laskivat, kun maanosan odotetaan olevan talouden suhteellisen pelin häviäjiä.

Donald Trumpin ja republikaanisen puolueen selkeä vaalivoitto hälvensi pelot vaalien pitkittymisestä ja levottomuuksista. Nyt tulos on selvä, ja värisuoran (presidentti, senaatti, edustajainhuone enemmistö) myötä mahdollisuus Trumpin poliittisen agendan läpiviemiseen on vahva. Trumpin vaalilupauksissa olivat ainakin tullien korotukset, maahanmuuton rajoittaminen, veroalet, sääntelyn vähentäminen, sotien lopettaminen ja fossiilisen energian lisääminen. Kaikkia asioita tuskin saadaan, mutta monessa asiassa tullaan etenemään. Yhdysvaltain osakkeet ovat selvin voittaja uudesta politiikasta. Myös Yhdysvaltain talous saa tukea, mutta sinne on myös vastatuulta luvassa. Mahdollinen työvoimapula, korkojen nousu, vastatullit, dollarin vahvistuminen jne. vähentävät Yhdysvaltain talouden saamaa hyötyä. Muualla maailmalla puolestaan tullaan hyötymään, jos USA:n talouskasvu kiihtyy, mutta toisaalta kärsitään tullien tuomasta kilpailukyvyn heikkenemisestä.

Politikan lisäksi saatiin rahapolitiikkaa Yhdysvalloista, kun keskuspankki Fed laski odotetusti korkoa 0,25 %-yksikköä. Laskun perusteena olivat hidastuva inflaatio ja viilentyneet työmarkkinat. Suurta tarvetta koronlaskulle ei tämän hetken talousympäristössä ole, mutta ympäristö mahdollistaa maltilliset koronlaskut. Ensi vuodelle markkinoilla odotetaan noin prosenttiyksikön koronlaskuja. Trumpin politiikan odotetaan olevan inflaatiota kiihdyttävää pidemmällä aikavälillä, mutta nähtäväksi jää, miten se vaikuttaa rahapolitiikkaan ensi vuonna.

Saksassa puolestaan saatiin viime viikolla hallituskriisi, kun nykyinen koalitio hajosi erimielisyyksiin valtion elvytyksestä. Edessä ovat keväällä uudet parlamenttivaalit. Saksan talouskasvu on hyytynyt teollisuuden ongelmien myötä ja nyt politiikalle haetaan uutta suuntaa. Saksa on edelleen Euroopan tärkeimpiä talouksia, joten Saksan talouden piristyminen olisi hyväksi koko mantereelle.

Alkavan viikon kalenterin kohokohdat talouden saralla ovat USA:n kuluttajahinnat ja vähittäismyynti sekä euroalueen Q3 BKT-kasvu. Tänään USA:n markkinat ovat suljettuina.

>OP Varainhoidon markkinakatsaus