Yrityksen perustaminen

Autamme sinua oman yrityksen perustamisessa. Tutustu tietopakettiimme ja lue lisää yrityksen perustamisen eri vaiheista. Vinkkiemme avulla saat uuden yrityksesi liiketoiminnan helposti ja vaivattomasti käyntiin.

 


Miten perustaa yritys ja mitkä ovat yrityksen perustamisen vaiheet?

Yrittäjyys kiinnostaa monia ja oma yritys on hyvä vaihtoehto työllistää itsensä ja tehdä liiketoimintaa oman ammattitaidon avulla. Yrittäjäksi ryhtyminen ja oman yrityksen perustaminen sisältää monta uutta valintaa ja vaihtoehtoa. Näiden vinkkien avulla saat apua yrityksen perustamiseen ja tiedät yrityksen perustamisen vaiheet. Yritystoiminnan aloittaminen lähtee helposti ja vaivattomasti käyntiin.

Yrityksen perustaminen ja yritysmuodon valinta

Mietitkö, millainen yritys kannattaa perustaa? Yrittäjäksi ryhtyminen ja yhtiön perustaminen alkaa yritysmuodon eli yhtiömuodon valinnalla. Se on olennainen osa oman yrityksen perustamista ja siihen vaikuttaa moni asia. Keskeisiä kysymyksiä aloittavalle yrittäjälle ovat esimerkiksi, kuinka monta perustajaa yrityksellä on ja kuinka suureen liikevaihtoon yritys tähtää.

Yritysmuodon valinnan jälkeen täytyy tehdä tarvittavat yrityksen perustamisasiakirjat. Täytä yrityksen perustamisilmoitus PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ). Perustamisilmoituksen jälkeen saat yrityksellesi y-tunnuksen. Tee myös yrityksen rekisteröinti kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin, liikevaihdon ylittäessä 15 000 euroa arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja palkatessasi työntekijöitä työnantajarekisteriin.

Eri yritysmuodot vertailussa - lue lisää

Aloittavan yrittäjän muistilista

Minkälainen on hyvä liikeidea?

Yrityksen perustaminen vaatii hyvää liikeideaa, jota ilman on vaikea ryhtyä yrittäjäksi ja perustaa yritystä. Hyvälle liikeidealle löytyy kysyntää ja se sisältää jotain, mitä muilla yrityksillä ei vielä ole. Ennen yrityksen perustamista kannattaa kerätä kattavasti tietoa perustettavan yrityksen tulevasta kohdemarkkinasta ja myös testata, kuinka potentiaaliset asiakkaat suhtautuvat ideaan.

Millainen on hyvä liikeidea? Lue vinkit

Huolella tehty liiketoimintasuunnitelma kiteyttää yrityksen päämäärän

Hyvä liiketoimintasuunnitelma kertoo: 1. Mitä yritys tekee, kenelle, miksi ja miten? 2. Mikä on yrityksen päämäärä ja miten ongelmatilanteista aiotaan selviytyä? Liiketoimintasuunnitelma kannattaa laatia heti liikeidean tarkentumisen myötä, sillä sitä tarvitaan viranomaisten kanssa asioidessa ja rahoitusta hakiessa.

Lue lisää liiketoimintasuunnitelman tekemisestä

Hyödynnä OP:n valmis liiketoimintasuunnitelmapohja

Mistä apua yrityksen perustamiseen ja mitä tukea on tarjolla?

Perustamisesta syntyy yritykselle perustamiskuluja ja maksuja. Yrityksen perustamisen hinta riippuu myös siitä, millaisen yritysmuodon valitset. Yritystoiminnan aloittaminen ja yrityksen perustamisen rahoittaminen voivat vaatia ulkopuolisia rahoittajia. Aloittaville yrittäjille on tarjolla erilaisia tukia, jotka auttavat yrittäjää rahallisesti alkuun. Tukien myöntämisen ehtoihin kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin jo ennen yrityksen perustamista. Esimerkiksi starttirahaa ei voi saada yritystoiminnan aloittamisen jälkeen.

Aloittavan yrityksen rahoitus

Starttiraha

Palkkatuki

Maaseudun yritysrahoitus

Aloittavan yrittäjän pankki- ja vakuutuspalvelut

Uuden yrityksen pankki- ja vakuutusasiat kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman varhain, jotta arkesi on sujuvaa. Meiltä saat helposti yhdellä hakemuksella tarvitsemasi pankkipalvelut: yritystilin, OP-Visa Business Cardin sekä verkkopankin ja OP-mobiilin. Saat kauttamme myös sujuvasti kaikki tarvittavat pakolliset ja vapaaehtoiset uuden yrittäjän vakuutukset.

Yrityksen pankkipalvelut

Aloittavan yrityksen vakuutukset

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus

Aloittavan yrittäjän kirjanpito

Aloittavan yrittäjän pakollisiin tehtäviin kuuluu kirjanpito, ja kirjanpitäjän palkkaaminen voi näin ollen olla ajankohtaista jo yrityksen perustamisen alkuvaiheessa. Kirjanpito helpottaa yritystoiminnan aloittamisen seuraamista taloudelliselta kannalta ja luo myös pohjan yrityksen verotukselle.

Lue lisää yrityksen kirjanpitäjän valinnasta