Dessa tre pengafärdigheter bör varje ung person behärska – Vasa Andelsbanks bankdirektör delar sina viktigaste pengatips till unga

Finländska ungdomars utgångspunkter för att lära sig om pengar är mycket olika, även fast tillräckliga ekonomikunskaper är en central faktor för att befrämja ungdomars välmående. Kunskap om pengar hjälper unga att klara sig vid olika livssituationer och ändrade inkomstnivåer. Under Ekonomikunskapsveckan som anordnas den här veckan tipsar Vasa Andelsbanks bankdirektör Kaisa Lejon om tre viktiga pengafärdigheter, som varje ung person bör känna till.

Hemmet är en viktig plats för att lära sig om pengar, men även skolor och andra aktörer kan vara till hjälp, för att varje ungdom ska få lära sig och ska få utveckla sina pengafärdigheter. Under OP:s Ekonomikunskapsvecka som anordnas 17–21.3 riktar sig undervisningen i pengakunskaper särskilt till unga i nionde klass.

– Vi främjar ekonomikunskaper för att ungdomar ska få likvärdiga möjligheter att ta hand om sin ekonomi. Deras välmående och kompetenser är de mest betydelsefulla framgångsfaktorerna för Finlands framtid. Kunskaper om pengar har en ytterst viktig roll i det här, redan av den orsaken att en klok hantering av den personliga ekonomin kan förhindra till exempel en ond cirkel av snabblån och till och med utanförskap, betonar Lejon.

– I utbildningsarbetet har vi dock uppmärksammat att ekonomi bara som begrepp känns spännande för en del av ungdomarna. Därför är det viktigt att komma ihåg att hanteringen av egna pengaärenden är en vardagskunskap som var och en kan lära sig. Om en niondeklassare behärskar dessa tre pengafärdigheter, är förutsättningarna för att kunna hantera den egna ekonomin på en stabil grund, fortsätter Lejon.



Tre nyttiga pengafärdigheter för varje ungdom


1. Budgetering: jag vet när och varifrån pengar kommer och vart de går

Förståelse för de egna inkomsterna och utgifterna skapar grunden för hela privatekonomin. När du vet hur mycket inkomster du har, kan du planera hur mycket du kan använda till exempel för hobbyer eller för cafébesök, så att du får pengar över även för plötsliga utgifter, som till exempel reparation av telefonen.

2. Sparande: att lägga undan pengar till sparande är en regelbunden vana för mig

Det är roligare att spara när man har satt upp tydliga mål – till exempel en ny telefon på kort sikt eller ett egen bostad på lång sikt. Sparande är en långsiktig syssla som man bör skapa en rutin för: när det dras av en bestämd summa från kontot på en bestämd dag, blir lockelsen att använda pengarna till impulsköp mindre. Du kan börja spara redan med små belopp. Och om inkomsterna ökar, bör man öka den sparade summan. När bufferten på sparkontot har blivit tillräckligt stor, bör man börja fundera på fondsparande. Då får man ta del av ränta på ränta-effekten.

3. Överväg inköp: skilj på inköpsbehov och tillfälliga impulser

Vänner, intressen, sociala medier och fritiden skapar både behov och begär. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan dessa två. När du överväger ett köp, fundera en stund på dess verkliga värde: hur många arbetstimmar har gått åt för att tjäna in det eller behöver du ta de förbrukade pengarna från ditt sparmål? Kom ihåg att du inte bör jämföra din pengaanvändning med en kompis pengaanvändning. Alla kan ha olika ekonomi och det är viktigt att du lever enligt din egen budget.

 

De pengakunskaper som man lär sig som ung lägger grunden för vuxenlivet

– Vi vill se till att barn och ungdomar får likvärdiga möjligheter till ekonomiskt välmående. Det är kärnan i hela undervisningen i ekonomikunskaper och Ekonomikunskapsveckan. Vi påminner även ungdomarna om att OP aldrig frågar efter användarkoder, kortuppgifter eller lösenord via e-post, textmeddelande eller telefon. De får inte överlämna de egna bankkoderna eller bankkortet och dess koder till någon, inte ens till sin bästa kompis eller en familjemedlem, berättar Kaisa Lejon från Vasa Andelsbank.


OP Gruppens undervisning i ekonomikunskaper når årligen över 70 000 barn och ungdomar på olika platser i Finland.