Pieni tyttö hyppelee ruutuhyppelyä.

Dags att ansöka om Goda gärningar-donationer: vi delar ut 30 000 euro till föreningar inom OP Mellersta Österbottens verksamhetsområde

Ansökningstiden har slutit. Tack till alla sökanden!

OP Mellersta Österbottens grunduppgift är att främja sina ägarkunders och sitt verksamhetsområdes bestående ekonomiska framgång, trygghet och välfärd. Vi ställer upp för våra kunder med de lämpligaste banktjänsterna för olika livssituationer. Tjänsterna gör vardagen smidigare, men täcker även låneärenden, kapitalförvaltning och juridiska tjänster. Som ett lokalt företag i finansbranschen vill vi också dra vårt strå till stacken för att göra vårt verksamhetsområde mer lockande och öka gemenskapen och livskraften i området.

Vi stödjer varje år föreningar och kulturaktörer i vårt verksamhetsområde och bidrar till evenemang av olika slag. Vi genomför också många kampanjer själva. I år har vi till exempel donerat 50 unga möjlighet att få sommarjobb genom att lotta ut sommarjobbssedlar värda 500 euro. Vi har också ordnat lättillgängliga Hippo-tävlingar som är öppna för alla och träffat fler hundra niondeklassare i anslutning till samtal om ekonomifärdigheter, pengar och elevernas privata ekonomi. Vi har något gemensamt!

Nu spanar vi för andra gången efter allmännyttiga föreningar som vill göra goda gärningar som ökar gemenskapen i vårt verksamhetsområde. Har er förening en idé och vilja att göra gott, och har ni redan planer för en gärning? Berätta om era planer för oss och ansök om en donation. Vi har reserverat sammanlagt högst 30 000 euro för donationer till goda gärningar.

För oss handlar hållbarhet om lokala gärningar med konkret påverkan. Låt oss göra sådana tillsammans!

Så här ansöker ni om en Goda gärningar-donation

Alla allmännyttiga, registrerade föreningar inom OP Mellersta Österbottens verksamhetsområde (Evijärvi, Kalajoki, Karleby, Terjärv och Ylivieska) kan ansöka om våra Goda gärningar-donationer. Vid valet av donationsmottagare prioriteras föreningar vars värderingar stödjer OP:s värderingar – människonärhet, hållbarhet och framgång tillsammans.

Föreningens representant; ansök om en donation genom att fylla i ansökningsblanketten nedan. Ansökningstiden är 15.9–15.10.2024.

Vi väljer de föreningar som får Goda gärningar-donationer när ansökningstiden är slut och kontaktar dessa föreningar före utgången av november.

Vi gör en kontroll av alla sökande föreningars uppgifter om betalningsbeteende och uppgifterna om de faktiska förmånstagarnas betalningsanmärkningar. Bankerna har en lagstadgad skyldighet att försäkra sig om medlens användningsändamål för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Donationen ska riktas till ett allmännyttigt syfte. En donation kan inte beviljas till syften som står i strid med lag eller god sed. Banken förbehåller sig ensamrätt att avvisa en ansökan.

I fortsättningen strävar vi efter att koncentrera föreningarnas ansökningar om årsbidrag till detta ansökningsförfarande. Följ alltså vår kommunikation också i fortsättningen.

Dessa föreningar fick en Goda gärningar-donation från OP Mellersta Österbotten år 2023 

Gamlakarleby Åldringsvänner rf upprätthåller seniorcentret Pettersborg i Karleby. Till verksamheten hör olika grupper, dagverksamhet, motionsgrupper, kök och matleveranser samt olika projekt. Föreningen är svenskspråkig, men verksamhet ordnas både på svenska och finska. För närvarande deltar cirka 400 kunder i verksamheten.

Vi ansöker om en donation för att kunna erbjuda en avgiftsfri tjänst med namnet Vanhusystävä, på svenska Seniorvän, till finsk- och svenskspråkiga seniorer 2024.
Med hjälp av donationen skulle vi ha en möjlighet att erbjuda Seniorvän-tjänsten avgiftsfritt under 2024. Vi skulle lindra ensamheten bland många äldre och på det sättet öka deras välbefinnande och förbättra deras livskvalitet.

Utan donationen kan vi inte starta Seniorvän-tjänsten.

Kallen Torppa ry är en fortsättning på Riitta Roikos långvariga intresse för trädgård och djur. Intresset har utvecklats till anordnande av nöjesutflykter för daghemsbarn. Verksamheten har utvidgats till att omfatta även seniorer.

Vi ansöker om en donation för att kunna fortsätta uppfylla målen för vår nya förening kring vår verksamhetsidé. Alla våra användargrupper har gett oss väldigt positiv respons på vår verksamhet, och det finns ett tydligt behov för verksamheten.

Vi har dock begränsade tillgångar: Vi har redan förbundit oss bland annat att genomföra en 4-utflykt för de nya förstaklassarna, med såväl transporter som servering. På 4-utflykter bekantar sig barnen med de fyra årstiderna på landsbygden. Det har också planerats en fortsättning på åttaklassarnas cykelturer. Redan trädgården i området, som används i inlärningssyfte, behöver finansiering.

Föreningens medlemmar är alla barnens föräldrar. Cirka 12 av dem är aktiva i föreningen. Föreningen strävar efter att stärka samhörigheten och tanken om “Vår skola”. Vi ordnar några evenemang om året, och med de medel som samlas in skaffar vi sådant som eleverna behöver i sin skolgång.

I vår skola går flera elever med olika slags begränsningar. Det finns en liten skog intill skolgården. Vårt syfte är att förbättra tillgängligheten i skogen genom att bygga några broar över diken och en stig av trä mitt i skogen. Då skulle vi skapa en lämplig utflyktsplats i terrängen.

Samtidigt skulle vi kunna jämna ut en botten för ett cirka 250 meter långt skidspår. Nu skidar man i en park längre bort, och de minsta skolbarnen hinner knappt få på sig pjäxorna...

Vi är en regional centralförening för de 32 lokalföreningarna inom vårt område. Vår uppgift är att främja och stödja ungdomsföreningsverksamheten i det kulturella Mellersta Österbotten. I samarbete med våra lokala föreningar ordnar vi gruppverksamhet över generationsgränserna och kulturevenemang. Ungdomsföreningen i Mellersta Österbotten har ungefär 900 medlemmar, och tusentals människor deltar i verksamheten. Vi vill bidra till att skapa samhörighet, omsorg och en kultur där man arbetar för samma mål.

Vi ansöker om en donation för självfinansieringsandelarna i vår verksamhet. Det viktigaste är ledarutbildningen för ungdomar som startade i Ylivieska i oktober. Den andra utbildningsperioden hålls i november. Ett annat viktigt projekt är verksamheten med låg tröskel som ordnas för att förebygga marginalisering (såsom basket i lekfull anda), tack vare Kokkolan Nuorisoseuras aktiva insats.

Den centrala uppgiften för Finlands Hjärtförbund är att främja hjärthälsa. Karleby Hjärtförening är den lokala hjärtföreningen inom Mellersta Österbottens Hjärtdistrikt. Målet för Karleby Hjärtförenings verksamhet är att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt bekämpa och minska de skador som sjukdomarna orsakar. Antalet medlemmar i föreningen är 600, och medelåldern för medlemmarna är 76 år. 

Regelbunden motion förbättrar hjärtats och cirkulationsorganens kondition. Ursprungligen inleddes Hjärtgympa i samarbete med Centralsjukhusets inremedicinska avdelning. Hjärtgympa får endast ledas av en utbildad fysioterapeut. Det är fråga om en specialgrupp där varje deltagares hjärthälsa ska beaktas. Både lokalen och fysioterapeuten medför kostnader. Vi vill vara med om att sänka tröskeln för hjärtpatienter att höja sin kondition.

Kokkolanseudun Omaishoitajat ry arbetar aktivt för närståendevårdare och deras anhöriga. Föreningen agerar för närståendevårdarnas sak såväl på lokal nivå som på riksnivå (riksomfattande förbundet för närståendevårdare, Omaishoitajaliitto ry). Föreningen lämnar propositioner och tar initiativ för att förbättra närståendevårdarnas levnadsförhållanden och livskvalitet. Föreningen ordnar möten, resor, semesterstöd och kamratstöd för närståendevårdare som lever i olika närståendevårdsrelationer.
Föreningen har 322 medlemmar. Deras ork stöds i 21 grupper, varav 7 är motionsgrupper och de övriga aktiverande grupper med kamratstöd.

Vi ansöker om stöd för att stödja orken hos närståendevårdarna bland annat genom att ordna seminarier, en höstutflykt, kraftgivande fotografering i samarbete med Kati Kanala och den traditionella kyrkliga helgen, kirkkopyhä, i Ullava kyrka under veckan för närståendevårdare. Det är viktigt att planerna genomförs så att vi kan hjälpa närståendevårdarna att återfå krafterna och orka i den tunga vårdsituationen.

Vi har regelbunden och mångsidig verksamhet i Evijärvi. Året runt ordnar vi olika evenemang och jippon för barn, ungdomar och familjer. Vi har ett nära samarbete med lokala föreningar och olika aktörer. Syftet med MML:s verksamhet är att erbjuda barn, ungdomar, föräldrar och familjer möjligheter till möten, stöd och kamratverksamhet.
Vår förening har ett aktivt verksamt familjekafé i två olika lokaler. I år för MML:s självhjälpsgrupp Jututtamo och Jututtamo-handledarna samman föräldrar i stödgruppen för tonårsföräldrar, Teinineuvola. Så här har föräldrarna fått en speciell mötesplats i Evijärvi.

Teinineuvola bjuder i höst in föräldrar till samtal om olika teman i Evijärvi kommunhus en gång i månaden. Kvällarna liknar informella möten på ett kafé. På mötena träffar man andra som är i samma skede i livet. Allt sker tillsammans med professionella som i sitt arbete har kontaktyta med ungdomar.

Vi är ett sammansatt lag från Karleby och Vasa och vi spelar innebandy i FM-serien för åldersklassen T18.
Vi tränar tillsammans en gång i veckan, varannan vecka i Karleby och varannan vecka i Vasa. Dessutom tränar vi två gånger i veckan i våra egna hemstäder.

Vi ansöker om en donation för en kampanj som heter God gärning mot en äldre person. Mot donationen hjälper varje spelare i vårt lag en äldre person. De kan till exempel skotta snö på gården, gå till butiken, umgås eller gå ut med den äldre personen, baka eller laga mat.

Vi hjälper mindre bemedlade familjer från Karleby med barnens födelsedagar genom att donera en tårta, andra serveringar, dekorationer och en present för kalaset. Vår förening grundades 2019. År 2022 hjälpte vi med att ordna 24 födelsedagskalas. Under 2022 började efterfrågan öka så mycket att våra resurser inte räckte till för att hjälpa alla som var intresserade. Därför var vi från och med september 2022 tvungna att begränsa antalet kalas som bistås till två per månad. Från och med sommaren 2023 har efterfrågan börjat avta, möjligtvis för att vi var tvungna att så kraftigt begränsa hjälpen. I år har vi i januari–oktober hjälpt med att ordna 14 födelsedagskalas.

Vi ansöker om en donation för vår grundläggande verksamhet, det vill säga att hjälpa med att ordna födelsedagskalas 2024. I genomsnitt 2,5 kalas i månaden, alltså 30 kalas om året, skulle vara ett sådant mål att vi kunde hjälpa största delen av dem som ansökt om hjälpt med födelsedagar. Vi skulle använda donationen för att hjälpa med att ordna födelsedagskalas. Vi skulle alltså skaffa livsmedel, tårtor, presenter och dekorationer.

PERTTU är en förkortning för "perheitten toiminnallinen tukeminen", på svenska “funktionellt stöd för familjer”. Föreningen är en grupp med kamratstöd för föräldrar till omhändertagna eller placerade barn. När barn blir omhändertagna lämnas föräldrarna ofta väldigt ensamma. Då är kamratstöd oersättligt, liksom också det att föräldern har någon som förstår vad hen går igenom i livet. Vår förening ordnar föräldrarna till exempel personlig samtalshjälp, möten med andra föräldrar och evenemang där alla familjemedlemmar är med. Det kan vara allt från att grilla korv till att hyra en stuga. För närvarande har vi 37 familjer i föreningen. Om alla familjemedlemmar räknas ihop, är antalet medlemmar redan 112 personer. Antalet medlemmar har ökat hela tiden.

Vi ansöker om en donation för föräldrarnas och hela familjens välbefinnande. Familjerna i vår förening är i huvudsak mindre bemedlade och har inte möjlighet att på egen hand ordna barnen särskilda aktiviteter på kvällarna och veckosluten. Sådana här gemensamma grejer, där familjen får vara tillsammans, är extremt viktiga för familjemedlemmarna.

För oss hos OP Mellersta Österbotten är inflytande lokala gärningar med påverkan.

Tack för att vi gör dem tillsammans!