Pieni tyttö hyppelee ruutuhyppelyä.

OP Mellersta Österbotten donerade 30 000 euro till föreningarna i sitt verksamhetsområde för goda gärningar

Utlysningen av Goda gärningar-donationer, som genomfördes av OP Mellersta Österbotten, väckte även i år stort intresse bland föreningarna i bankens verksamhetsområde. Sexton lokala föreningar valdes ut som mottagare av donationerna.

Utlysningen av Goda gärningar-donationer pågick 15.9–15.10.2024 på OP Mellersta Österbottens webbplats, och den väckte stort intresse bland föreningarna i bankens verksamhetsområde. Under de fyra veckor då utlysningen pågick lämnade 48 lokala allmännyttiga föreningar in en ansökan och sin plan på goda gärningar. Av idéerna framgick en stor vilja att till exempel hjälpa familjer med ekonomiska utmaningar, öka känslan av gemenskap och skapa tillfällen för olika upplevelser. 

Vid valet av donationer betonades genomslagskraft och även skapande av ny vardagsverksamhet för föreningsmedlemmar eller människor omkring. I besluten beaktades också de svar som OP Mellersta Österbottens ägarkunder gett i enkäten ”Alla tiders gärningar”, där stöd till hobbyverksamhet för barn och unga kom på första plats. Slutligen valdes sexton föreningar ut som mottagare av Goda gärningar-donationer, och sammanlagt får de 30 000 euro som bidrar till att de goda gärningarna blir verklighet.  

– Vi var imponerade när vi gick igenom ansökningarna med möjliga goda gärningar som föreningarna skickat oss. Jag tackar alla som lämnat in en ansökan med fina idéer för att öka känslan av gemenskap. Tillsammans och genom samarbete kan vi göra många goda gärningar, sammanfattar Jyrki Rantala, verkställande direktör för OP Mellersta Österbotten.

Föreningar som får en Goda gärningar-donation av OP Mellersta Österbotten och goda gärningar som kommer att genomföras under nästa år:

En förening som förenar och stöder personer med cerebrovaskulära sjukdomar (CVS) och deras anhöriga samt främjar rehabilitering och kamratstöd för medlemmarna.

Bevakar sina medlemmars intressen och skapar medvetenhet om särdragen hos den grupp som föreningen representerar.

Vi har för närvarande 184 medlemmar.

Kamratstöd och rekreation för personer som drabbats av CVS och deras anhöriga.

Ylivieskan kehitysvammaisten tuki ry ändrade sitt namn och verksamhetsområde för tre år sedan. Antalet medlemmar var då 36. Nu är antalet medlemmar 70, då föreningen verkar inom flera kommuner. Vi vill få flera medlemmar och kan eventuellt uppnå det genom det evenemang vi planerar. Medlemmarna i föreningen är mest anhöriga till personer med intellektuella funktionsnedsättningar, medan de unga och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar själva tillhör föreningen Me Itse, som har grupper i Oulainen och Ylivieska. Barn med intellektuella funktionsnedsättningar tillhör inte den här föreningen, men föreningen ordnar evenemang för dem. Traditionella verksamhetsformer är en plättstekningskväll i maj, vänskapsklubb varannan vecka i samarbete med församlingen, julfest för personer med intellektuella funktionsnedsättningar och en årlig sommarutfärd.

Vi vill ordna ett evenemang på temat “VI ALLA är viktiga”. Detta skulle inkludera en dag för tolerans (eventuellt vändagen 14.2 eller den internationella Downs syndrom-dagen 21.3.2025) och en vårutfärd. Evenemanget är tänkt att rikta sig till barn, unga och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar samt deras vänner och släktingar.  Evenemanget skulle vara viktigt eftersom vi utöver trevlig verksamhet genom det kan öka toleransen och förståelsen för olikheter. Evenemanget skulle inkludera många slag av program för att tilltala alla som en del av trevlig samvaro.

Juniori Hermes ry är en ishockeyförening för juniorer som ordnar både tävlings- och hobbyverksamhet. 

Under Juniori Hermes ry har det grundats en stödfond vars syfte är att hjälpa och möjliggöra fortsatt deltagande i hobbyverksamheten i situationer där en spelare inte har möjlighet att betala avgifterna själv. Vi söker alltså en donation för att stödja hobbyverksamhet för barn i mindre bemedlade familjer.
 

Kalajokilaakson mielenterveysyhdistys upprätthåller Mielikkitalo, som är en mötesplats med låg tröskel i Ylivieska. Föreningen grundades 1993 och Mielikkitalo öppnade 1998. Mötesplatsens viktigaste uppgifter är bland annat att erbjuda kamratstöd med låg tröskel och förebygga tyngre vårdformer. Möjlighet till samtal med handledare. Mötesplatsen är öppen årets alla dagar och det serveras också lunch varje dag. 

Föreningen har 215 medlemmar.

Vi vill ordna vändagsdans på Savela i Ylivieska eller Sointula i Oulainen för vår målgrupp. Evenemanget skulle vara rusmedelsfritt och gratis för deltagarna. Det skulle vara fantastiskt att kunna ordna en sådan upplevelse som skulle vara ett av årets viktigaste evenemang. Det här skulle vara ett bra sätt att främja gemenskapen, bjuda på glädje och stödja välbefinnandet. Dans är en avkopplande och rolig aktivitet som för samman människor. Främjar fysisk aktivitet och ger gott humör. Vi vill tillsammans skapa ett trevligt evenemang och med er hjälp erbjuda en god gärning för vår målgrupp.
 

Föreningen Kokkolan ensi- ja turvakoti firar sitt 25-årsjubileum i år. Vi är en barnskyddsorganisation och medlemsorganisation i Ensi- ja turvakotien liitto. Föreningens syfte är att trygga barns rätt till gynnsamma uppväxtförhållanden och en trygg utveckling. Vi stöder föräldrar och familjer, förebygger våld i familjer och nära relationer samt utvecklar familjearbetet i samarbete med myndigheter och frivilliga. Vår verksamhet styrs av våra värderingar, som är mod, delaktighet, rättvisa, trygghet och mänsklighet. Inom föreningen verkar fem olika enheter.

Föreningen har 133 personmedlemmar och 11 stödmedlemmar. 

Vi söker finansiering för följande tre viktiga evenemang: Valoa ei väkivaltaa, Vauvanpäivä och Hyrrähulinat.
Evenemangen är viktiga för föreningen eftersom de erbjuder avgiftsfria upplevelser av gemenskap för alla familjer. Vår strategi fokuserar särskilt på att undanröja fattigdomen bland barnfamiljer, och genom dessa evenemang vill vi ge glädje och stöd till alla familjer, oberoende av deras ekonomiska situation.
 

Kokkolan Kiri ry är en bobollsförening i Karleby. Vår förening är liten och drivs i talkoanda av frivilliga och lagens funktionärer. Till Kiris värderingar hör att det ska vara förmånligt att vara med. Detta är något vi har kunnat hålla fast vid, och det vill vi även fortsätta med. För den kommande säsongen planerar Kiri att ha två e-juniorlag i både flickornas och pojkarnas serie. Under den gångna säsongen hade Kiri uppskattningsvis 40–50 aktiva i lagen för vuxna och barn.

Med donationens hjälp vill vi upprätthålla en bobollsklubb för 5–8-åringar. Med donationens hjälp kan vi betala arvoden till en ledare för en bobollsklubb med låg tröskel varje vecka under sommaren 2025. Bobollsklubben gör det möjligt för 5–8-åringar att varje vecka delta i idrottsverksamhet och bli bekanta med bobollen som gren. Donationen skulle också täcka hyreskostnaderna för en konstgräsplan och på så sätt göra deltagandet väldigt förmånligt.
 

Kokkolan Pelastakaa Lapset ry grundades 1954 och firar alltså sitt 70-årsjubileum i Karleby i år. Rädda Barnen är världens största obundna, icke-vinstdrivande barnorganisation, vars verksamhet styrs av FN:s konvention om barnets rättigheter. Kokkolan Pelastakaa Lapset, det vill säga Rädda Barnen i Karleby, är en av lokalföreningarna i Finland och drivs helt och hållet med frivilliga krafter. Vår verksamhet fokuserar på att stödja mindre bemedlade barn och unga i Mellersta Österbotten, bland annat med kostnader för hobbyer och studier genom att samordna programmet Vägkost för livet.

Vår lokalförening har 48 medlemmar och ca 8 aktiva frivilliga.

Vi söker en donation för att kunna ordna en filmupplevelse för barn och unga i Karleby. Evenemanget skulle vara huvudevenemanget under vårt 70-årsjubileumsår. Vårt mål är att erbjuda en gratis filmupplevelse för 70 barn, 70 skolelever och 70 unga på biografen BioRex, inklusive snacks.
 

Hobby- och tävlingsfotboll för flickor och pojkar. Vårt mål är att ge varje spelare möjlighet att nå sin personliga toppnivå.

Vi har omkring 650 spelpass som berättigar till tävling + 110 hobbypass.

Förskolefotboll. Vi ordnade förskolefotboll i maj 2024 och planen är att ordna ett likadant evenemang även i maj 2025. Under förskolefotbollen får förskolebarnen i Karleby (ca 500 barn) komma till Kipparihallen för en dag och delta i ett fotbollsäventyr under ledning av spelare från KPV. Till slut bjuder KPV alla barn på korv och saft.
 

Nibacos är en innebandyförening med fokus på tävlingsidrott, med över 600 aktiva barn, unga och vuxna. Till våra värderingar hör bland annat jämlikhet och enighet.

Vi ansöker om en donation för mindre bemedlade barn och unga. Varje år söker flera familjer understöd från vår förening för säsongsavgifterna och för utrustning till barnen. Med hjälp av dessa bidrag kan barn fortsätta med sin hobby längre.

Mellersta Österbottens avdelning i Österbottens Cancerförening har i 50 års tid arbetat för cancersjuka och deras anhöriga i sitt område. Dess syfte är att samla områdets cancerpatienter till gemensam verksamhet. Till avdelningens uppgifter hör arbete inom upplysning och hälsofostran samt fysisk och psykisk rehabilitering för cancerpatienter och deras anhöriga. Avdelningen verkar också för att förbättra patienternas sociala trygghet i samarbete med huvudföreningen.

Vi ordnar rehabiliterande gymnastik för cancerpatienter i Karleby och Kelviå samt vattengymnastik i simhallen VesiVeijari i Karleby. Vi ordnar också årligen en sommarteaterutfärd och en rekreationsresa om medlen tillåter. Varje år ordnar vi en julfest och en julandakt. Vi ordnar också klubbkvällar den andra tisdagen i varje månad, där vi väljer teman enligt behoven och vad som är aktuellt.

Vi har ca 1 200 medlemmar i hela Mellersta Österbotten.

Vi ansöker om en donation för rehabiliterande gymnastik för cancerpatienter i Karleby och Kelviå år 2025. Kostnaderna omfattar arvoden till ledarna och utgifter för lokalerna enligt följande: 15 gånger under våren och 15 gånger under hösten samt ledd vattengymnastik på VesiVeijari, 15 gånger.

Gruppen för rehabiliterande gymnastik i Karleby tränar på Medirex och gruppen i Kelviå på Kälviän kuntoutusasema.

Pohjois-Pohjanmaan Perhehoitajat ry är en förening för familjevårdsfamiljer. Medlemsantalet just nu är 473. Hörnstenen i föreningens verksamhet är olika evenemang och aktiviteter. Vid sidan av inkomster från medlemsavgiften är olika donationer en förutsättning för att föreningen ska kunna ordna verksamhet. Föreningens verksamhetsområde är hela Norra Österbotten. Den viktigaste samarbetspartnern inom myndighetssamarbetet är Norra Österbottens välfärdsområde. Föreningen ordnar evenemang som baserar sig på kamratstöd för alla slags familjevårdsfamiljer. Kamratstödsevenemangen är ett viktigt stöd för personer som bor i familjevårdsfamiljer och för familjevårdarna själva.

Vi ansöker om en donation för att ordna ett kamratstödsevenemang i en simhall eller ett spa i närområdet, med en gemensam måltid efteråt. Evenemanget skulle ordnas i Mellersta Österbotten, i antingen Ylivieska eller Kalajoki. Evenemangen har ofta koncentrerats till Uleåborg, där de flesta av familjerna i föreningen bor, men det är viktigt att ordna evenemang även närmare kundfamiljerna i den södra delen av välfärdsområdet. Ett sådant här evenemang skulle betjäna alla i familjevården, alltså barn, unga, äldre, personer med funktionsnedsättningar och stödbarn.
 

Taito Keski-Pohjanmaa ry är en förening som tillhör den nationella organisationen Taitojärjestö. Föreningen grundades 1969 och dess uppgift är att främja hantverket i Mellersta Österbotten som kultur och näring. Föreningens verksamhet baserar sig på den finländska hantverks- och kulturtraditionen, och arbetet lyfter fram designkompetens som håller över tid. Målet för verksamheten är att öka uppskattningen för hantverk, upprätthålla och utöka hantverksfärdigheter, utveckla nya högklassiga och unika hantverk samt stärka företagandet inom hantverk.

Taito Keski-Pohjanmaa ry:s viktigaste tjänster är hantverkskurser och workshoppar, en hantverksskola inom den grundläggande konstundervisningen (Taitos hantverksskola har nästan 200 elever i Mellersta Österbotten), förmedling av hantverksmaterial och -produkter, evenemang, ambulerande hantverksrådgivning med Muotoilubussi, utställningar och tjänster inom kulturturism.
Barn och unga är en särskild målgrupp under 2025. Vi utvecklar våra tjänster för dem långsiktigt och även så att tjänsterna når familjerna. Vårt evenemang Prinsessa och prins-dagen är en ny familjedag som vi utvecklar för att kunna genomföra den även nästa år.

Vi vill ge barnfamiljer en dag av upplevelser i vårt hantverkscenter i september nästa år som en del av en helg för handel och kultur. Dagen är en lördag. Varje barn får delta i Prinsessa och pris-dagen och i de kungliga workshopparna precis som hen är. Klä ut sig eller låta bli. Under dagen får de träffa sagofigurer och tillverka små hantverksprodukter som anknyter till sagor.


 

Ykspihlajan Työväen Näyttämö har långa traditioner (sedan 1907) som en förening som ordnar hobbymöjligheter och mötesplatser för gemenskap. Målet är att möjliggöra scenkonst som hobby oberoende av ålder, ekonomiska omständigheter eller exempelvis funktionsförmåga. På vår scen möts amatörer och proffs inom scenkonst. Vi ordnar klubbverksamhet för alla åldrar, från småbarn till vuxna (1 grupp för småbarn, 2 grupper för barn, 1 grupp för unga, en improvisationsteatergrupp samt en teatergrupp för vuxna). Sommartid ordnar vi teaterläger (dagtid) för barn och unga under sommarlovets två första veckor. 

Vår centrala värdering är jämlika hobbymöjligheter oberoende av bland annat ekonomisk situation samt främjande av gemenskap. Vi har 80 aktiva deltagare i vår verksamhet varje vecka, och hundratals människor deltar i våra större evenemang varje år.

Vi ansöker om bidrag för följande två ändamål: 1) en teaterklubb för specialbarn och 2) produktionen Ämmät. Tanken med klubben för specialbarn är att erbjuda trygg och förmånlig hobbyverksamhet i en liten grupp med hänsyn till funktionsvariationer. Vi vill också erbjuda möjlighet till gratis hobbyverksamhet för den som behöver det.

  • En Goda gärningar-donation för en teaterklubb för specialbarn.
     

Ylivieskan 4h är en obunden barn- och ungdomsorganisation med låg tröskel. Vi har ordnat verksamhet för barn och unga i 60 år, och detta år är ett jubileumsår. Vi ordnar klubb- och kursverksamhet för barn i lågstadieåldern, olika kurser för unga i högstadieåldern och uppåt, möjligheter till sysselsättning (som klubbledare, i arbetstjänsten Helppi, våffelkafé och Hamarin kioski sommartid. Vi ordnar kurser i företagsverksamhet och stöder 4H-företagare med att driva sina företag. Vi ordnar också bland annat kurser för klubbledare, körkort för arbetslivet och hygienpass.

Till medlemmarna hör för närvarande 414 barn och unga och 89 vuxna.

Vår klubbverksamhet möjliggör hobbyverksamhet för barn med låg tröskel, samtidigt som vi erbjuder en lärmiljö för unga. På det här sättet finns vi till för alla invånare i Ylivieska. Ungdomar får arbetserfarenhet, äldre får exempelvis tjänster och barnen får en hobby. Syftet med vår verksamhet är att barnen ska lära sig bli företagsamma vuxna. För klubbverksamheten behövs olika typer av material och utrustning, och pengar går också åt till lokalhyrorna. Vi har många olika klubbar, och klubbarna har alltid två ledare med tanke på säkerheten. Arvodena till klubbledarna medför också kostnader.
 

Vår förening har åtta juniorlag och även ett flicklag tillsammans med flickspelare i närområdet. Och naturligtvis ett representationslag för herrar.

Under vintern har vi Lejon-hockeyskola för att väcka intresse för grenen hos nya barn. Ungefär en gång i månaden har vi också en egen istid för flickor, där nya flickor alltid är välkomna.

Föreningen har för närvarande officiellt ca 120 medlemmar, men sammanlagt deltar närmare 200 personer i föreningens verksamhet, då man räknar med aktiva föräldrar som är med på isen för att träna och leda och även dem som sköter lagens ärenden i bakgrunden (som lagledare och kassörer, med materialförvaltning etc.).

Vi söker understöd för att ordna en ishockeyskola. För närvarande tar vi ut en deltagaravgift på 10 euro per höst och vår för ishockeyskolan. Ishockeyskolan är 10 + 10 gånger. Det här är absolut det största belopp som vi kan ta ut för ishockeyskolan för att alla som vill ska kunna vara med. Kostnaderna är ändå betydligt större än den här intäkten.
 

Ylivieskan Kuulas bobollssektion ordnar bobollsverksamhet för juniorer i ungdomsserier och för vuxna i nationella serier. Man kan också spela boboll på hobbynivå i vår förening. Bobollssektionen har ca 180 medlemmar med licens. Dessutom deltar många frivilliga på talko vid olika matchevenemang.

Vi ordnar igen välgörenhetskampanjen VASTUULLINEN TOIMIJA. Där kan företag köpa så många säsongskort som de vill och korten skänks till välgörenhet. I säsongskorten ingår förutom inträde till herrarnas matcher även gratis mat och en alkoholfri dryck. Vi donerar korten till mindre bemedlade personer genom välgörenhetsorganisationer. I år deltar Rädda Barnen, Mannerheims barnskyddsförbund och Mielikit ry. De företag som deltar i kampanjen får förutom gott humör även synlighet under herrarnas bobollsmatcher, på lagets kläder och i Ruutu-sändningar. Enligt erfarenheterna från i fjol fick vi med sådana personer på matcherna som annars inte hade kunnat gå. Det kom också asylsökande, och det är bra att de kan bekanta sig med den finländska kulturen och kanske komma in i vårt samhälle på detta sätt. Vi vill fortsätta detta stöd som vi har inlett.