Tillgänglighetsutlåtande för OP-mobilen

Det här utlåtandet gäller tillgängligheten hos applikationen OP-mobilen. OP-mobilen är en mobilapplikation från företag som ingår i OP Gruppen. I OP Gruppen ingår OP Andelslag, dess koncernföretag (såsom OP Företagsbanken Abp, Pohjola Försäkring Ab, OP-Livförsäkrings Ab och OP-Tjänster Ab), OP Andelslags medlemsbanker, Andelsbankernas Ömsesidiga Försäkringsbolag, OP-Eläkesäätiö, OP-Eläkekassa samt nuvarande och framtida företag, sammanslutningar och stiftelser i vilka minst en av de organisationer som nämnts ovan ensam eller tillsammans med någon annan som nämnts ovan utövar ett bestämmande inflytande.

OP-mobilens tillgänglighet har bedömts av experter på tillgänglighet som utför uppdrag av projektnatur för OP Gruppen. Dessutom har fortlöpande självbedömning gjorts gällande applikationens tillgänglighet. 

Bedömningen av tillgängligheten har gjorts med skärmläsaren VoiceOver i en iOS-enhet och med skärmläsaren Talkback i en Android-enhet.

Bestämmelserna om tillgänglighetskraven finns i lagen om tillhandahållande av digitala tjänster.

Det här tillgänglighetsutlåtandet har utfärdats första gången 15.6.2021 och därefter uppdaterats regelbundet, senast 31.1.2025.

OP-mobilens tillgänglighetsstatus

Det finns fortfarande några brister i OP-mobilens tillgänglighet och applikationen uppfyller inte tillgänglighetskraven för precis alla delar. Bristande efterlevnad av kraven och de undantag som tillämpas på kraven anges nedan. Om ingen enhet har specificerats för problemet som uppdagats, så förekommer problemet vid användning av såväl iOS- som Android-enheter. Målet är att korrigera brister i tillgängligheten så snart som möjligt efter att de upptäckts.

I OP-mobilen finns många tillgängliga tjänster och avsnitt, som är enkla att använda. De här tjänsterna och avsnitten är ingångssidan, ingångssidans favoriter, egen girering, ny betalning, ekonomisk balans, samt kortvyer, inklusive kortens säkerhetsgränser, korthändelser och kortinställningar. Därtill är tillgängliga vyer ingångssidorna för Placeringar,  Lån och Försäkringar. I avsnittet Placeringar kan också tillgångar granskas tillgängligt. Granskning av försäkringsuppgifter i vyn Försäkringar, avsnittet anmälda skador och vyn Försäkringskort är också tillgängliga. Därtill är valet av representationsprofil tillgängligt. 

Innehåll som inte är tillgängliga

Allmänt

OP-mobilen har några tillgänglighetsbrister som upprepas i flera olika vyer. OP-mobilen har också några brister beträffande allmän tillgänglighet och användbarhet, som dock inte bryter mot något av WCAG-kriterierna. En del av tillgänglighetsbristerna förekommer såväl i iOS- som i Android-enheter, en del förekommer endast på den ena plattformen.

Inte alla PDF-dokument som kan öppnas i applikationen är tillgängliga.  Pdf-filer som öppnas i applikationen kan inte zoomas tillräckligt utan att använda en rörelse med två fingrar. I vissa situationer har läsningsordningen för pdf-filer i iOS-enheter inte specificerats och i Android-enheter hanterar skärmläsaren allt innehåll i pdf-filerna som ett objekt. Utöver de här bristerna finns också andra tillgänglighetsbrister i dokument som har tagits fram med gammal teknik. De här dokumenten finns också att få i pappersform, vilket gör dem tillgängliga.

En användare av OP-mobilen loggas automatiskt ut när applikationen inte används aktivt inom fem minuter (tidsutlösning som fastställts i det andra betaltjänstdirektivet (PSD2)). Ingen varning ges om den automatiska utloggningen i förväg. 

Applikationen har vissa egenskaper där innehåll i nättjänsten op.fi används inbäddat i mobilapplikationen (till exempel Boka tid för ett möte, nätmeddelanden, skadeanmälningar). De här vyerna uppfyller inte tillgänglighetskraven för alla delar, och stöder inte de inställningar för tillgänglighet som tillhandahålls av enheten, som ökning av textstorleken, mörkt tema och ökning av textens kontrast. Personer som använder skärmläsare kan ha svårigheter att uppfatta när det är fråga om innehåll i op.fi som är inbäddat i applikationen. 

  • WCAG 1.3.1 Information och relationer 
  • WCAG 2.2.1 Justerbar tidsgräns 
  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text 
  • WCAG 1.4.4 Förändring av textstorlek 
  • WCAG 4.1.3 Statusmeddelanden
  • EN 11.5.2.5

Aktivering och inloggning

De tillgänglighetsbrister som finns definierade under punkten Allmänt i det här utlåtandet syns även vid användning av Mobilnyckeln och vid inloggning på OP-mobilen. Därtill finns det brister som gäller för en begränsad användargrupp. De här användarna har inga användarkoder från OP, med de har ett betalkort från OP och de bekräftar nätköp som har genomförts med kortet med Mobilnyckel.

För den här begränsade användargruppen gäller följande brister:

  • När mobilnyckelns PIN-kod ska matas in på en Android-enhet, följer inte tangentbordet den metod för textinmatning som fastställts i inställningarna. Dessutom visas anvisningarna för att mata in koden först efter fältet.
  • När användaren av Android-enheten väljer representationsprofil, visar skärmläsaren inte med vilken roll användaren sköter ärenden.
  • I några fall finns flera stycken av text i ett textelement
  • Laddningsanimationen läses inte av skärmläsaren
  • EN 11.5.2.15
  • EN 11.6.2
  • WCAG 1.3.1 Information och relationer
  • WCAG 1.3.2 Ordning som påverkar betydelsen
  • WCAG 2.4.3 Fokusordning
  • WCAG 2.4.7 Synligt fokus
  • WCAG 4.1.2 Namn, roll, värde

Ingångssidan

Ny betalning

Följande tillgänglighetsbrister gäller Android-enheter. Felmeddelandena som behövs ges inte i alla vyer och förfallodagen måste väljas i en kalender, vilket kan vara utmanande för skärmläsare. Information om att en betalning är sen är inte automatiskt associerad till de andra uppgifterna om betalningen, vilket kan vara problematiskt för personer som använder skärmläsare. En del av uppgifterna är endast visuellt markerade. De tillgängliga namnen för vissa tangenter kan vara svåra att förstå. Alla knappar har inte specificerats programmässigt eller så har de specificerats felaktigt. Obligatoriska fält är inte markerade. 

Därtill förekommer tillgänglighetsbrister i betaltjänsterna. De beskrivs i det här utlåtandet under punkten Allmänt.

  • WCAG 4.1.2 Namn, roll, värde 
  • WCAG 1.3.1 Information och relationer 
  • WCAG 3.2.2 Vid inmatning 
  • WCAG 4.1.3 Statusmeddelanden 
  • WCAG 2.4.6 Rubriker och ledtexter/etiketter
  • WCAG 4.1.2 Namn, värde, roll
  • WCAG 3.3.2 Ledtexter/etiketter eller instruktioner

Internationella betalningar

Avsnittet Internationella betalningar är nästan tillgänglig. Tillgänglighetsbristerna i den beskrivs under Allmänt i det här utlåtandet.

Siirto-betalning

Det förekommer tillgänglighetsbrister i avsnittet Siirto-betalning. De nämns i det här tillgänglighetsutlåtandet under punkten Allmänt. 

Följande upptäckter för tillgänglighet berör Android-enheter. När ett konto väljs markeras det valda kontot endast visuellt och det kommuniceras inte alls till skärmläsaren, dessutom kan det vara utmanande att navigera med ett externt tangentbord när ett konto ska väljas. Felmeddelanden läses inte av automatiskt med skärmläsaren, och när ett nytt telefonnummer ska läggas till är antalet steg och det pågående steget visuellt markerade och det går inte att få motsvarande information med skärmläsaren.

  • WCAG 3.2.1 Fokus
  • WCAG 3.3.1 Identifiering av fel
  • WCAG 1.3.1 Information och relationer
  • EN 11.5.2.5

Egen girering

Det kan förekomma tillgänglighetsbrister vid egna gireringar. De beskrivs i avsnittet Allmänt i det här utlåtandet.

Betalningar och e‑fakturor

I avsnittet Betalningar och e‑fakturor förekommer tillgänglighetsbrister som nämnts under Allmänt.

Konton och kort

Konton och kort kan organiseras endast genom att markera och dra. Det framkommer tillgänglighetsbrister även i avsnittet Konton och kort. De beskrivs i avsnittet Allmänt i det här tillgänglighetsutlåtandet.

  • WCAG 2.5.7 Dra med mus eller finger
  • WCAG 2.1.1 Tangentbord

Kontotransaktioner

I Kontotransaktioner förekommer tillgänglighetsbrister som beskrivs under Allmänt i det här tillgänglighetsutlåtandet. 

Löneuppgifter

Det finns brister i användbarheten och den allmänna tillgängligheten gällande löneuppgifterna, men de utgör dock inte brott mot WCAG. Efter att leverantören av löneuppgifterna valts byts vyn till en extern tjänst, och OP kan inte påverka tillgängligheten hos den.

Kortvyer

Avsnittet för kortvyer är nästan tillgängligt. Tillgänglighetsbristerna i den beskrivs under Allmänt i det här utlåtandet.

Höjning av kreditgränsen

Bedömningen har endast gjorts med en iOS-enhet med en VoiceOver-skärmläsare. I vyn har ibland använts länkar för att gå mellan vyerna, fast man borde ha använt knappar. Vissa element har dolts helt från hjälpmedel. I början av en del vyer finns en osynlig och textlös knapp som skärmläsare kan upptäcka. 

  • WCAG 4.1.2 Namn, roll, värde
  • WCAG 1.3.1 Information och relationer
  • WCAG 1.3.2 Meningsfull ordning

Min ekonomi

Det går inte att komma åt alla grafer med skärmläsaren, eller så läses grafernas uppgifter inte av korrekt eller inte alls. En del av knapparna har markerats som rubriker, även om de inte är rubriker.

  • WCAG 1.3.1 Information och relationer
  • WCAG 4.1.2 Namn, värde, roll
  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text
  • WCAG 3.2.4 Konsekvent identifiering

Ekonomisk balans

I avsnittet Ekonomisk balans finns tillgänglighetsbrister som beskrivs under Allmänt i det här utlåtandet.

Sparbössan 

I avsnittet Sparbössan finns dessutom tillgänglighetsbrister som beskrivs i avsnittet Allmänt i det här utlåtandet. För båda plattformarna är alla felmeddelanden inte tillräckligt beskrivande när de avläses med skärmläsaren.

I iOS-enheter har fältspecifika anvisningar placerats i samma element som fälten och deras etiketter. Därtill anger inte alla knappar som öppnar pdf-filer filtypen. Skärmläsaren läser inte alltid av summorna för kortbetalning, i vissa situationer avläser skärmläsaren felaktigt. I vissa vyer och situationer är fokusordningen felaktig och har en fördröjning. Det är krångligt att ändra sparmålet med skärmläsaren. Alla uppgifter läses inte av rätt med skärmläsaren. När mörkt tema används är kontrasten för alla element inte tillräckligt stor.

Vid användning av Android-enheter har skärmläsaren svårt att komma åt rullgardinslistor och en del element är svåra att använda. Felmeddelanden är inte automatiskt associerade till fält och felaktiga fält presenteras inte heller på annat sätt. Tilläggsuppgifter för alla fält har inte heller förenats programmeringsmässigt med fälten. Alla element är inte med i läsningsordningen, vilket gör att en person som använder skärmläsare inte får den information som de erbjuder. En del av elementen har markerats fel programmeringsmässigt. 

  • WCAG 4.1.2 Namn, värde, roll
  • WCAG 2.4.6 Rubriker och ledtexter/etiketter
  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text
  • WCAG 1.3.2 Meningsfull ordning
  • WCAG 2.4.3 Fokusordning
  • WCAG 4.1.3 Statusmeddelanden
  • WCAG 3.2.1 Fokus
  • WCAG 1.3.1 Information och relationer
  • WCAG 3.3.1 Identifiering av fel
  • WCAG 3.3.3 Förslag vid felhantering
  • WCAG 1.4.11 Kontrast som inte rör text

Uppföljning av företagets ekonomi

Det förekommer tillgänglighetsbrister i avsnittet. De nämns i det här utlåtandet under punkten Allmänt.

Fakturering

Det förekommer tillgänglighetsbrister i vyerna. De beskrivs i det här utlåtandet i avsnittet Allmänt.

Företagskunders bokföringsmaterial

Det förekommer tillgänglighetsbrister i bokföringsmaterialet. De beskrivs i avsnittet Allmänt i det här utlåtandet.

Favoriterna på sidan Hem

Det finns tillgänglighetsbrister på ingångssidans favoriter. De beskrivs under Allmänt i det här utlåtandet.

Lån

Avdelningen Lån är nästan tillgänglig.  Skärmläsaren läser inte all information, till exempel grafen som gäller lånets ränta. Några av grafens uppgifter presenteras endast med en färg, vars kontrast inte är tillräckligt stor. Listorna har inte genomförts programmeringsmässigt. Det kan också vara svårt att med skärmläsare förstå penningbeloppen på sidan Uppgifter om lånet. Därtill förekommer tillgänglighetsbrister i avsnittet Lån. De nämns i avsnittet Allmänt. Alla tillgänglighetsbrister som upptäckts i avsnittet Lån planeras att åtgärdas under 2025. 

  • WCAG 1.3.1 Information och relationer
  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text
  • WCAG 1.4.11 Kontrast som inte rör text

Ansökningsväg för OP Exaktkredit

Det förekommer tillgänglighetsbrister för ansökningsvägen för extrakredit. De nämns under punkten Allmänt i det här utlåtandet. Obligatoriska fält är inte markerade och felmeddelanden avläses inte alltid med skärmläsaren. Ikonerna för vissa länkar och dokument kan vara missvisande, och i dokumentknapparna beskrivs inte att de öppnar ett dokument. Långa texter utgör ett element. Alla funktioner går inte att utföra med tangentbordet. Några av elementen har markerats fel programmeringsmässigt eller så har de inte markerats alls. Några knappar saknar ett tillgängligt namn.

När ett fält fokuseras på en Android-enhet läser skärmläsaren ibland av ett annat meddelande än vad som syns under fältet.  Av de fält som innehåller anvisningar finns två olika objekt med i skärmläsarens avläsningsordning, varav den första innehåller endast fältet och ingen anvisningstext. Fokuset fungerar inte alltid logiskt. Några texter för flera stycken har placerats i samma element, vilket gör avläsningen med skärmläsaren trög.

I avläsningsordningen för IOS-enheter finns onödigt många bilder med. Laddningsanimationerna läses inte av skärmläsaren. Dessutom får man ingen respons med skärmläsaren för val av datum, och fokuseringen fungerar otydligt när datum ska väljas. Att förflytta tangentbordsfokuset från dialogen till huvudinnehållet kan orsaka problem: fokuset försvinner och det går inte att stänga dialogen. Alla felmeddelanden avläses inte av skärmläsaren.

  • WCAG 1.3.1 Information och relationer
  • WCAG 3.2.4 Konsekvent identifiering
  • WCAG 3.3.2 Ledtexter/etiketter eller instruktioner
  • WCAG 1.3.2 Meningsfull ordning
  • WCAG 3.1.2 Språk för del av sida
  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text
  • WCAG 3.2.2 Vid inmatning
  • WCAG 2.4.3 Fokusordning
  • WCAG 2.1.1 Tangentbord
  • WCAG 2.4.11 Fokus är inte dolt
  • WCAG 4.1.2 Namn, värde, roll
  • EN 11.5.2.15

Placeringar

Fonder och aktier

När man vid köporder (till exempel aktier) övergår till val av portfölj får skärmläsaren inte information om portföljen som valts. En person som använder skärmläsare kan endast dra slutsatsen att hen valt portföljen då hen klickade på den. Dessutom finns det brister i användbarheten vid bläddring av förteckningen och för användare av skärmläsare kan det vara oklart var markören finns. I förteckningen över länder för aktiemarknaden finns inte antalet objekt i förteckningen markerade, vilket kan göra det jobbigt för personer som använder skärmläsare att gå igenom förteckningen. När man köper fonder med en Android-enhet läser skärmläsaren först kontot och dess summa, och först därefter betydelsen. I iOS-enheter har alla ikoner inte något tydligt textalternativ. I avsnittet förekommer därtill tillgänglighetsbrister som nämns i avsnittet Allmänt.

  • WCAG 1.3.1 Information och relationer 
  • WCAG 4.1.2 Namn, värde, roll
  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text
  • WCAG 2.4.6 Rubriker och ledtexter/etiketter

Egen uppföljning

Det förekommer tillgänglighetsbrister i avsnittet Egen uppföljning. De som nämns i det här tillgänglighetsutlåtandet under punkten Allmänt. Vid navigering med skärmläsare på en Android-enhet är menyn därtill i ordningen placerad sist på sidan, även om den visuellt är placerad före resultaten. Kontrasten för alla element är inte tillräckligt stor. Namnetiketten för anslutningsknappen på uppföljningssidan har inte förenats programmeringsmässigt till knappen.

  • EN 11.5.2.5
  • WCAG 1.4.11 Kontrast som inte rör text

Innehav

Det förekommer tillgänglighetsbrister i avsnittet Innehav. De nämns i det här tillgänglighetsutlåtandet under punkten Allmänt.

Månadssparande

I avsnittet Månadssparande förekommer därtill andra tillgänglighetsbrister som nämns i avsnittet Allmänt i det här utlåtandet.

OP Placeringspartner

Bedömningen av tillgänglighet för OP Placeringspartner har endast gjorts med skärmläsaren VoiceOver i en iOS-enhet. Utöver följande tillgänglighetsbrister förekommer även andra tillgänglighetsbrister i avsnittet Placeringspartner. De beskrivs i avsnittet Allmänt i det här utlåtandet.

I vissa situationer läses alla texter och element inte alls, eller så läses de inte korrekt. Från vissa diagram läses axlar i onödan, men ändrade texter läses inte automatiskt. En del av uppgifterna i diagrammen visas endast med färger. Växlingsknapparnas etiketter läses däremot inte alls, utan för dem uppges bara deras status. Radrubriker saknas i en del tabeller. Nedladdningslänkarnas automatiska sammanhang berättar inte vad som laddas ner med dem. I början av vissa vyer finns därtill en sökväg med oklar definition.

Datum måste anges med ett kalenderelement, men kalenderknappen är inte i tabulatorordningen. I början och slutet av varje vy finns det osynliga element i fokusordningen. Om det kommer flera felmeddelanden händer det ibland att bara det senaste felmeddelandet läses och i vissa fall blir responsen för saknade uppgifter endast en passiv Godkänn-knapp. 

  • WCAG 1.4.1 Användning av färger 
  • WCAG 2.1.1 Tangentbord 
  • WCAG 3.3.1 Identifiering av fel 
  • WCAG 1.3.2 Meningsfull ordning 
  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text 
  • WCAG 4.1.2 Namn, roll, värde 
  • WCAG 1.3.1 Information och relationer 
  • WCAG 2.4.4 Syftet med en länk (i sammanhanget) 
  • WCAG 3.3.2 Ledtexter/etiketter eller instruktioner 
  • WCAG 4.1.3 Statusmeddelanden

Försäkringar

I avsnittet Försäkringar finns flera tjänster där man använder innehåll från nättjänsten op.fi. De tillgänglighetsbrister som förekommer för de här tjänsterna beskrivs under punkten Allmänt i det här utlåtandet. 

Skadeanmälan

Helheten för skadeanmälningar fungerar inte helt tillgängligt för funktionerna Kompletterande redogörelser för anmälda skador samt Anmälan för extrakostnader. Undermenyer, popup-fönster, knappar och textfält som öppnas vid anmälan av skador med Android-enheter är inte automatiskt beskrivande och inte heller funktionsenliga. Vid anmälan av skador med iOS-enheter finns det en extra knapp och avsnittet är svårt att upptäcka med skärmläsaren.

  • WCAG 1.1.1 Innehåll som inte är text 
  • WCAG 4.1.2 Namn, värde, roll

Försäkringstjänster för företagskunder

I avsnittet Försäkringar för företagskunder finns tillgänglighetsbrister. De beskrivs under Allmänt i det här utlåtandet.

Övriga

Avsnittet Kundrelation

Det förekommer tillgänglighetsbrister i avsnittet Kundrelationer. De nämns i det här utlåtandet under punkten Allmänt. 

Företagets kundrelation

I avsnittet Företagets kundrelation finns tillgänglighetsbrister som beskrivs under Allmänt i det här utlåtandet.

Tillgänglighetsrespons

Har du hittat brister i tillgängligheten i våra digitala tjänster? Ge respons om du inte hittade svaret i vårt tillgänglighetsutlåtande. 

Behandling av personuppgifter i anknytning till respons

Responsen från en kund som inte har loggat in är anonym om kunden inte uppger sin kontaktinformation. En kund som inte har loggat in ombes lämna sitt namn och sin e-postadress eller sitt telefonnummer som behövs om kunden vill bli kontaktad. För en kund som loggat in sparas följande uppgifter i responssystemet: kundens eller företagets företrädares personbeteckning, namn och den lokala andelsbanken där kunden som ger respons är kund. För företagskunder sparas dessutom företagets namn och FO-nummer. Om en kund som loggat in vill bli kontaktad, sparas också telefonnumret eller e-postadressen. I responssystemet sparas dessutom kundens respons och kundens uppgift om det hjälpmedelsprogram eller den hjälpmedelsapparat som hen använder.

De begärda kunduppgifterna används endast för behandlingen av kundrespons, och syftet är att förbättra och utveckla kundupplevelsen samt OP Gruppens tjänster. Personuppgifter behandlas i kundregister som tillhör OP Gruppens finansiella institut.

Tillsynsmyndighet

Om det förekommer tillgänglighetsproblem på webbplatsen, och du inte hittar någon precisering av dem i tillgänglighetsutlåtandet, hoppas vi att du sänder oss respons via länken ovan. Du får svar av oss inom 14 dagar enligt lagen, om du ger dina kontaktuppgifter med blanketten. 

Om du inte är nöjd med vårt svar eller om vi inte alls skulle svara på din respons, kan du kontakta tillsynsmyndigheten, dvs. Transport- och kommunikationsverket Traficom. 

Tillsynsmyndighetens kontaktinformation

Transport- och kommunikationsverket Traficom
Enheten för tillsyn över digital tillgänglighet
www.tillganglighetskrav.fi
tillganglighet@traficom.fi
telefonnummer växeln 029 534 5000