Nätfiske blir allt vanligare, och nya sätt att fiska efter uppgifter dyker ständigt upp. Nätfiske är egentligen ett paraplybegrepp för olika bedrägerier: det kan handla om falska poliser, bedrägerier med tekniskt stöd, bluffwebbplatser eller andra bedrägerier.
Det är ibland svårt att känna igen bedrägeriförsök. Så det gäller att ta det lugnt och vara på sin vakt för att undvika bedrägerier. Ett par tumregler hjälper oss att undvika de vanligaste bedrägerierna. Det är också bra att vara observant på kännetecknen för bedrägeriförsök.
Hur känner man igen nätfiske?
Om en obekant person ringer, knackar på dörren eller sänder dig e-post eller textmeddelanden och ber om dina personliga uppgifter, borde alla varningsklockor ringa.
Ingen bank, myndighet eller annan pålitlig part ringer och ber om dina nätbankskoder eller bankkortsuppgifter. Vi sänder inte heller e-post eller textmeddelanden med direkta länkar till nätbankens inloggningssida. Klicka alltså aldrig på sådana inloggningslänkar till nätbanken som du har fått med e-posten. Detsamma gäller alla suspekta länkar.
Bedragarna går mycket professionellt till väga, och deras nätfiskeförsök kan vara riktigt skickligt konstruerade. Därför är det viktigt att vara på sin vakt. När det gäller e-postmeddelanden lönar det sig att kontrollera avsändarens adress noggrant: i ett falskt e-postmeddelande kanske avsändarens adress vid en snabb titt ser ut som en äkta adress, men exempelvis bokstaven o kan ha ersatts med siffran 0 eller toppdomänen .fi med .com.
Om du ändå klickar på länken i meddelandet, ska du noggrant kontrollera den öppnade sidans adress: är det faktiskt rätt organisations sida, eller är det bara en liknande sida? Detsamma gäller för sidor som du hittar via sökmotorer (exempelvis Google): bedragarna skapar falska webbplatser också för sökmotorer.
Vissa bluffmeddelanden känner man igen på det knaggliga språket eller en konstig sändningstid: meddelanden på dålig finska eller svenska brukar tyda på en bluff. Meddelanden som kommer vid underliga klockslag eller på helger ska man vara extra försiktig med.
Om du blir utsatt för nätfiske, ska du inte bli lamslagen utan agera raskt
Om du misstänker att du lämnat ut dina uppgifter till bedragare eller fallit offer för något annat bedrägeri, ska du snabbt kontakta din bank. Det är ingen idé att skämmas över vad som hänt – vidta i stället åtgärder. Vem som helst kan bli utsatt för bedrägerier.