Häät-muistilista kuva

Planerar du bröllop?

Bröllopsdagen är en av de allra mest minnesvärda dagarna i livet. Vi vill hjälpa er att uppleva en bröllopsdag som motsvarar era önskemål. Vi har sammanställt en lista av sådant som är bra att komma ihåg när ni börjar planera ert bröllop och ert gemensamma liv som gifta.

Hur drömmar blir verklighet

Det finns väldigt olika budgetar för ett drömbröllop och en bröllopsresa, men helt utan pengar går det nog inte. Det är klokt att man redan när man börjar planera för sitt bröllop tänker på budgeten och hur man kan samla pengar till den.

Sparande

Om det är gott om tid före bröllopsdagen, lönar det sig att börja spara regelbundet varje månad. Det lättaste sättet att öka på sparkapitalet är att direktdebitera en viss summa från bådas bankkonton på lönedagen till en fond eller ert sparkonto. Så här sparar du nästan obemärkt – och planenligt.

Vi erbjuder olika sparalternativ från fonder till kontosparande.

Finansiering

Om det inte finns tillräckligt med tid för sparande eller man inte hinner samla tillräckligt med pengar, finns det också olika kreditalternativ till finansiering av bröllopet och bröllopsresan. Ni ska fundera på redan på förhand om ni själva eller t.ex. era föräldrar kan erbjuda säkerheter för lånet. En kredit med säkerhet är alltid det förmånligare alternativet. Ni kommer överens om återbetalningstidtabellen vid ett möte med banken.

Nuförtiden är det vanligt att betala en del av lånet med pengar som man fått i bröllopspresent. Det viktigaste är alltid att planera bröllopet enligt er egen betalningsförmåga.

Bröllopskonto

Nuförtiden erbjuder varuhus önskelistor på bröllopspresenter. Dessa kan vara till hjälp för gäster som försöker fundera på en passande present till brudparet. Det finns dock inte alltid något behov för att upprätta någon önskelista, och gästerna ger också ofta ett kuvert till brudparet i stället för en annan present.

Om ni vill undvika att tampas med kuvert kan ni öppna ett bröllopskonto hos oss. Ett bröllopskonto kan vara ett traditionellt brukskonto som används t.ex. för en del av kostnaderna för bröllopsresan eller själva bröllopet. Om ni inte tänker använda pengarna på bröllopskontot omedelbart efter bröllopet, bör ni öppna ett fondkonto eller ett sparkonto med bättre avkastning för ert boägg.

Bröllopsresa utomlands

Vare sig ni åker till soliga Maldiverna, bergen i Schweiz eller stadspulsen i Barcelona på er bröllopsresa är det alltid klokt att ta med ett OP-Visa-kort! Med kortet kan ni betala era middagar, inköp och souvenirer samt ta ut kontanter vid behov i automater.

Kontrollera i god tid före resan hur länge era kort är giltiga och vid behov förnya korten före avfärden. Om ett av korten försvinner eller blir stulet, anmäl det genast till banken. Ditt ansvar för eventuellt missbruk av kortet upphör genast då du gör anmälan.

Försäkring ger skydd i fall av skador

För att undvika att mörka moln samlas över er bröllopsresa ska ni teckna en reseförsäkring i god tid. En reseförsäkring kan vara guld värd under resan. Försäkringen skyddar både personer och resgods.

Europeiskas nätverk utomlands hjälper dig dygnet runt var helst du befinner dig.

Kom ihåg även dessa

Äktenskapsförord

Många av de par som planerar för sitt bröllop vill inte ens höra ordet äktenskapsförord. Faktum är dock att frågor om egendomens fördelning bör diskuteras av alla som ska gifta sig; även om äktenskapet ska bestå enligt vigselformuläret tills döden skiljer er åt, kommer fördelningen av egendomen att bli aktuell senast när den ena av makarna avlider. Därför är det klokt att redan före äktenskapet försäkra sig om att egendomen kommer att fördelas enligt parets egna önskemål.

Om det inte finns något äktenskapsförord, räknas båda makarnas egendom ihop och fördelas jämnt vid en skilsmässa. Egendomen fördelas jämnt även i de fall där ena partens egendom har blivit betydligt större eller mindre än den var när paret ingick äktenskapet. Observera att även ett företag eller del av ett företag räknas till egendom som omfattas av giftorätt och ska fördelas jämnt.

Om ni inte känner er bekväma med lagens grundmodell för egendomssystem, kan ni ändra den med ett äktenskapsförord. Oftast kommer man överens om t.ex. att makarna inte har rätt till varandras egendom eller att egendomen fördelas jämnt mellan makarna endast om äktenskapet varar hela livet ut. Ofta skriver man också in att egendom som erhållits efterlämnar som arv eller gåva inte ska fördelas jämnt mellan makarna.

Ett äktenskapsförord kan också uträttas under äktenskapet så länge som ni är överens om detaljerna.

Diamanter i fingrarna

Glöm inte att försäkra era förlovnings- och vigselringar. Med en värdeföremålsförsäkring skyddar ni era dyrbara ringar utan självrisk i händelse av skador. Försäkringen gäller överallt i världen. Era ringar är alltså skyddade även när ni reser utomlands.

Nya namn

Efter vigseln börjar ditt liv med ett nytt namn. Kom ihåg att göra en anmälan om namnändringen. Namnändringen ska anmälas så fort som möjligt åtminstone till följande ställen:

  • Polisen
  • Folkpensionsanstalten
  • Posten
  • Övriga intressenter, såsom arbetsgivaren, bostadsbolagets disponent, släkt och vänner

P.g.a. namnändringen ska du också skaffa nya kort och uppdatera dina personuppgifter på olika ställen. Kom ihåg att uppdatera fullmakter och förmånstagarförordnanden med namnändringen. Det är smidigast att meddela ändringar till oss via nättjänsten.