Då en närstående avlider, måste dödsboets ärenden börja skötas. Efter det börjar begravningsförberedelserna, ärenden måste skötas, fakturor betalas och bouppteckningen förberedas.

Före bouppteckningen

Vad ska man komma ihåg före bouppteckningen? Läs våra anvisningar som gäller bouppteckningen, att betala skulder och fakturor samt skötsel av övriga andra bankärenden.

Vi sänder ett kondoleansbrev till våra bankkunder på dödsboets adress cirka en månad efter dödsfallet. Med brevet följer också närmare uppgifter om den avlidnas kundrelation. Brevet innehåller bland annat uppgifter om eventuella e-fakturor, direktbetalningar, placeringstjänster och en fullmaktsblankett. Vid behov kan du hämta dokumenten hos vilket andelsbankskontor som helst.

Om till exempel maken eller någon annan person har omfattande dispositionsrätt till den avlidnas konto och personens digitala tjänster i OP är anslutna till den avlidnas konto, ska personen i fråga kontakta oss för att byta konto. Då dispositionsrätten till dödsboets konto tas bort, kan OP:s digitala tjänster inte längre användas.

Den avlidnas eller dödsbodelägarens ämbetsbetyg

Vad är den avlidnes ämbetsbetyg och vad behöver man det för? Var skaffar man ett ämbetsbetyg?

  • Med ämbetsbetyg avses ett utdrag ur person- och familjerelationsuppgifter som sparats i befolkningsdatasystemet eller kyrkans medlemsregister. En släktutredning och ett levnadsintyg är typer av ämbetsbetyg.
  • Ett ämbetsbetyg behövs för bouppteckningen. Vanligen räcker det med en släktutredning om den inkluderar en anteckning om att dödsbodelägarna är vid liv. Ett ämbetsbetyg som har skaffats för bouppteckningen räcker även för skötsel av bankärenden.
  • Om du snabbt behöver ett ämbetsbetyg för att sköta bankärenden, kan du ansöka om ett mer begränsat ämbetsbetyg för skötsel av bankärenden.
  • Beställ ett ämbetsbetyg hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata eller hos den avlidnas församling. 
  • Skicka ämbetsbetyget som bevisar ditt delägarskap till oss enkelt på nätet eller lämna in det på närmaste andelsbankskontor.

Den avlidnas fakturor och skulder


Måste man betala den avlidnas skulder? Vem betalar den avlidnas skulder? Hur tar jag hand om den avlidnas fakturor efter dödsfallet? Läs mer om hur du kommer i gång med att sköta den avlidnas fakturor och skulder.

Fakturor

  • Före bouppteckningen kan du från den avlidnas konto endast betala skäliga Före bouppteckningen kan du från den avlidnas konto betala skäliga begravningskostnader eller fakturor som tydligt ansluter sig till dödsfallet eller den avlidnas elfakturor eller bolagsvederlag. Även en enskild delägare kan betala kostnader av detta slag utan fullmakt av de övriga delägarna.
  • Betala dödsboets fakturor genom att skicka dem till oss på nätet. Du kan även betala fakturorna under kontorets kassatjänsters öppettid. Ta med ditt identitetsbevis. Du kan inte använda betalkuvert förrän bouppteckningen är klar och fullmakt för dispositionsrätten har getts.
  • Kontrollera dödsboets eventuella e-fakturor och direktbetalningar och säg upp onödiga fakturor per telefon eller på andelsbankens kontor. I annat fall förblir de oförändrade. En lista på den avlidnas e-fakturor och direktbetalningar följer med kondoleansbrevet. Vid behov kan du hämta dokumenten också hos vilket andelsbankskontor som helst. 

Kom ihåg att beakta dödsboets förmögenhet och se till att tillgångarna räcker till för att täcka kostnaderna. Om du misstänker att dödsboets tillgångar inte räcker till för att täcka alla kostnader för begravningen och bouppteckningen ber vi dig kontakta oss. 

Lån

Hade den avlidna bolån eller andra skulder? Kontakta oss så snabbt som möjligt så att vi kan kartlägga situationen med lånen och avtala om eventuell amorteringsfrihet under bouppteckningen.

Om du är delägare i dödsboet och har ett ämbetsbetyg kan du ansöka om amorteringsfrihet för den avlidnas lån. Om lånet har medgäldenärer, behövs deras samtycke till ansökan. Om dödsboet har flera delägare kan det hända att du behöver även deras samtycke.

Så här ansöker du om amorteringsfrihet för ett dödsbos lån:

Ifall du inte ansöker om amorteringsfrihet för lånet fortsätter låneamorteringarna debiteras som normalt. Lån och andra skulder ska betalas från dödsboets eventuella tillgångar. Arvingarna ärver i regel inte den avlidnas skulder i fall dödsboets ärenden har skötts på ett behörigt sätt.

Avtal och beställningar

De avtal som den avlidna ingått under sin livstid, till exempel telefonanslutningar eller tidningsprenumerationer, upphör inte automatiskt på dödsdagen. Säg upp de avtal och beställningar som är onödiga eller kom överens med fakturerarna om eventuella betalningsarrangemang med beaktande av dödsboets tillgångar.

Konsumentkrediter och kortkrediter

Konsumentkrediter, såsom Specialkrediter och Flexkrediter, får automatiskt en amorteringsfrihet på tre månader vid dödsfall. Efter amorteringsfriheten fortsätter Specialkreditens och Flexkreditens debiteringar normalt, om inte annat har avtalats.

Kreditkorten (OP Classic, OP Gold, OP Platinum, OP Duo) får automatiskt en amorteringsfrihet på tre månader vid dödsfall. Efter tre månader förfaller kortkrediterna på en gång, om inte annat har avtalats.

Den avlidnas tillgångar

Har den avlidna lämnat i arv tillgångar, såsom en bostad, skog, mark, aktier eller fonder? Du behöver inte ännu ha planer för dem utan du kan börja med att kontakta banken och diskutera alternativen.

Beredning av bouppteckningen


Påbörja beredningen av bouppteckningen i god tid genom att skaffa besked om dödsboets tillgångar och att ta reda på om den avlidna har ett testamente eller ett bankfack.

  • För att upprätta ett bouppteckningsinstrument behövs uppgifter om omfattningen av den avlidnas och den eventuella efterlevande makens bankärenden på dödsdagen. Uppgifter behövs för alla bankgrupper där den avlidna har uträttat ärenden.För Andelsbankens del framgår detta ur beskedet om kundförhållande. Beskedet om kundförhållande kommer beroende på andelsbank antingen med kondoleansbrevet eller kan hämtas från vilken andelsbank som helst.
  • Ett eventuellt testamente kan finnas bland dokumenten i kvarlåtenskapen eller i förvar hos banken. Av beskedet om kundförhållande framgår om den avlidna har haft ett bankfack eller dokumentförvaring. Gå till kontoret och inventera ett eventuellt bankfack på kontoret inför bouppteckningen. Boka tid för inventeringen av bankfacket per telefon.
  • Vi rekommenderar att du anlitar en expert som är insatt i arvsrätt för att upprätta bouppteckningsinstrumentet.