Räntefonder

Tehokasta hajautusta ja suojaa markkinariskiltä.
1

Med räntefonder kan du sträva efter avkastning på räntemarknaden.

 

2

Du kan minska marknadsrisken för dina egna placeringar genom att diversifiera dina tillgångar även i ränteplaceringar.

 

3

Värdet på en räntefond fluktuerar normalt mindre än värdet på en aktiefond.

 

4

Räntefonder diversifierar sina innehav över tid, mellan regioner och i olika produkter.

 

Hitta den bästa räntefonden för dig

Bland räntefonder finns lämpliga alternativ för sparare och placerare som söker en stabil värdeutveckling med låg risknivå. Korträntefonder lämpar sig för kortfristiga placeringar och långräntefonder för långfristiga placeringar. Placeringar i räntefonder har en mer måttlig värdefluktuation jämfört med till exempel placeringar i aktier.

Diversifiering av placeringar är viktigt för riskhanteringen, och räntefonder är ett bra komplement till andra placeringsprodukter. Ränteplaceringar görs i både inhemska och utländska placeringsobjekt. Med det rådande ränteläget är det populärt att placera i räntefonder.

Korträntefonder

Korträntefonder placerar sina tillgångar i kortfristiga penningmarknadsinstrument som till exempel statsobligationer, bankcertifikat, kommuncertifikat och företagscertifikat. I genomsnitt återbetalas dessa lån inom ett år.

Läs mer om korträntefonder

Långräntefonder

Långräntefonder placerar sina tillgångar huvudsakligen i obligationer och andra ränteinstrument med en löptid på mer än ett år. Lån kan emitteras av stater, andra offentliga samfund och företag.
Företagslån (eng. corporate bonds) som är särskilt riskfyllda kallas enligt den engelska benämningen för high yield bonds.

Medellånga räntefonder

Medellånga räntefonder placerar i både korta och långa ränteinstrument, beroende på den förväntade avkastningen på räntemarknaden.

Avkastning och risk för räntefonder

Avkastningen på en räntefond består av den kupongränta som betalas på fondens placeringar och en eventuell ökning av placeringarnas värde. Värdet på räntefonder påverkas till exempel av faktorer som allmänna förändringar i räntenivåer och det ekonomiska läget.

Räntefonder finns tillgängliga i olika riskkategorier. Den viktigaste risken är ränterisken, som beskrivs med en durationskvot. Enkelt uttryckt kan man säga att ju högre durationskvot, desto högre risk.

Exempel: Om durationen för en obligation eller fondandel är 5 innebär det att obligationspriset kommer att förändras med cirka 5 procent om ränteavkastningen förändras med en procentenhet.

 

Fonder med högre risk kan ge högre avkastning, men deras värde kan också fluktuera mer än värdet för fonder med lägre risk. Mer detaljerad information om fondernas avkastningsutveckling och risker finns i fondens faktablad. Placering är alltid förknippat med risker. Du kan förlora de pengar du placerat delvis eller helt.

Räntefonder som en del av väldiversifierade placeringar

Räntefonder diversifierar sina innehav redan i sig över tid, mellan regioner och i olika produkter. Ur en placerares synvinkel innebär detta effektiv diversifiering, och avkastningen på den egna ränteplaceringen inte är beroende av till exempel utvecklingen för en enskild obligation.

Att placera i räntefonder är enkelt och flexibelt

När du placerar direkt i obligationer behöver du mer kapital som kan placeras och är bunden till en förutbestämd löptid för ifrågavarande ränteplacering. Att placera i en räntefond är möjligt även med ett mindre belopp, som en engångsplacering eller på månadsbasis. Fonden kan säljas när som helst, så du har flexibilitet när det gäller att få tillgång till medlen.

Så här börjar du fondspara
Vad borde jag placera i just nu?
Se experters placeringstips om fonder, aktier och ETF:er.

Det här är reklam. Fonderna förvaltas av OP-Fondbolaget Ab, och för portföljförvaltningen svarar det portföljförvaltningsföretag som specificeras i fondprospektet för OP:s fonder. Placering är alltid förknippat med risker. Placeringarnas värde kan öka eller minska, och placeraren kan förlora det placerade kapitalet delvis eller helt. Den historiska utvecklingen är ingen garanti för eventuell avkastning i framtiden. Ju högre kostnader fonden har, desto större inverkan har de på den förväntade avkastningen på placeringen. Dessutom beror den eventuella avkastningen på beskattningen, som i sin tur beror på placerarens personliga situation. Således kan avkastningen förändras i framtiden. Om fonden marknadsförs utomlands kan OP-Fondbolaget Ab besluta att avsluta sådan marknadsföring. Den information som presenteras på den här sidan ger inte en fullständig bild av fondens egenskaper.

Vid placeringsbeslut ska man beakta fondens alla egenskaper eller mål som beskrivs i fondprospektet för OP:s fonder och i övriga handlingar som gäller fonden. Innan du fattar det slutliga placeringsbeslutet ska du ta del av fondprospektet för fonderna samt faktabladet och fondens stadgar som finns på fondens webbsida. Fondprospektet och en sammanfattning av placerarnas rättigheter avseende placeringsfonder finns i tjänsten op.fi. Materialet finns på svenska, finska och engelska.