I det positiva kreditupplysningsregistret finns aktuell information om privatpersoners inkomster och skulder. Registret hjälper kreditgivare att bedöma kundernas betalningsförmåga jämlikare och noggrannare än tidigare. Syftet med registret är att förebygga hushållens överskuldsättning.
Även kunden själv kan få en bättre uppfattning av sin ekonomiska situation med registret.
Kreditupplysningsregistret kallas positivt, eftersom det i registret inte visas några så kallade negativa kreditupplysningsanteckningar, såsom betalningsstörningar och utsökningar.
Registret tas i bruk i två faser
Skatteförvaltningen upprätthåller registret och öppnar det i två faser.
- Från och med februari 2024 anmäler kreditgivare uppgifter om konsumentkrediter och därmed jämförbara krediter till registret. Dessa uppgifter är bland annat bolån, kreditkortskredit, billån eller någon annan konsumentkredit, studielån och avbetalningsavtal. Kreditgivare kan söka dessa uppgifter från registret från och med den 1 april 2024.
- Från och med december 2025 börjar kreditgivare anmäla krediter som beviljats företag och firmor till registret. Kreditgivare kan utnyttja dessa uppgifter från och med den 1 april 2026.
Vem kan granska mina uppgifter i kreditupplysningsregistret?
Privatpersoner kan endast granska sina egna uppgifter i e-tjänsten för kreditupplysningsregistret. Privatpersoner har inget tillgång till andra personers uppgifter.
Kreditgivare, dvs. banker och finansiella institut, kan granska konsumenternas uppgifter endast på de sätt som anges i lagen:
- innan ett kreditavtal ingås för att bedöma konsumenternas kreditvärdighet
- efter att ett kreditavtal har ingåtts om kreditbeloppet eller kreditgränsen höjs betydligt
- när en konsument ansöker om en ändring av kreditvillkoren och ändringen förutsätter en bedömning av konsumentens kreditvärdighet. (Sådana ändringar är till exempel amorteringsfrihet, minskning av betalningsposten och förlängning av lånetiden.)
- för att bedöma en borgensman eller en person som ställer tredjemanssäkerhet.
På vilket sätt använder OP Gruppen det positiva kreditupplysningsregistret?
Enligt konsumentskyddslagen har vi en skyldighet att bedöma en persons kreditvärdighet innan ett kreditavtal ingås. Vi använder uppgifter från det positiva kreditupplysningsregistret för att bedöma våra kunders kreditvärdighet innan vi beviljar
- konsumentfinansiering med eller utan säkerhet
- kortkrediter för konsumentkunder
- finansiering genom leverantörssamarbete (säljsamarbete), exempelvis billån.
Från registret får vi uppgifter om privatpersoners krediter och inkomster under de senaste 12 månaderna.