Vanliga frågor om försäkring av elektroniska förflyttningshjälpmedel

Frågor om försäkring av olika fordon

Från och med 1.6.2024 måste alla fordon som går över 25 km/h eller väger över 25 kg trafikförsäkras oberoende av deras drivkraft.

Försäkringsskyldigheten gäller fordonets ägare och varaktiga innehavare. Försäkringen kan tecknas i antingen ägarens eller innehavarens namn. Om försäkringarna tecknas i innehavarens namn, är försäkringstagaren annan än ägaren till fordonet. En person som har fyllt 15 år kan teckna en trafikförsäkring.

Ja. Om barnets fordon går över 25 km/h eller väger över 25 kg, måste man från och med 1.6.2024 teckna en trafikförsäkring för det.

Elcyklar som är fria från registrerings- och trafikförsäkringsskyldighet kan försäkras med Pohjola hemförsäkring. Pohjola Hemförsäkring ersätter skador på elcykeln upp till 5 000 euro. Försäkringen gäller överallt i de nordiska länderna. En elcykel som är värd mer än 5 000 euro kan du försäkra med en försäkring för värdeföremål. Om elcykeln är trafikförsäkringsskyldig, teckna trafikförsäkring och kasko för elcykeln.

Elassisterade cyklar som är fria från registrerings- och trafikförsäkringsskyldighet kan försäkras med hemförsäkring. Ur Pohjola Hemförsäkring ersätts skador på elassisterade cyklar upp till 5 000 euro. Försäkringen gäller överallt i de nordiska länderna. En elassisterad cykel som är värd mer än 5 000 euro kan du försäkra med en försäkring för värdeföremål. Om den elassisterade cykeln är trafikförsäkringsskyldig, teckna trafikförsäkring och kasko för den.

Ur ansvarsförsäkringen ersätts skador, om du orsakar skador på utomstående när du använder ditt elektriska förflyttningshjälpmedel som omfattas av hemförsäkring eller försäkring för värdeföremål. Om ett elektriskt förflyttningshjälpmedel efter lagändringen 1.6.2024 omfattas av trafikförsäkringsskyldigheten, ersätter ansvarsförsäkringen inte de ovan nämnda skadorna. För sådana skador behöver du en trafikförsäkring.

Apparaterna identifieras till exempel med hjälp av ramnumret eller tillverkningsnumret. Elektriska förflyttningshjälpmedel är ofta förknippade med mobilapplikationer där apparaten har getts ett identifieringsnummer eller motsvarande uppgift.

Ja. Om mopeden går över 25 km/h eller väger över 25 kg, måste man från och med 1.6.2024 teckna en trafikförsäkring för den.

Ja, även åkerbilar måste trafikförsäkras. Om bilen går över 25 km/h eller väger över 25 kg, måste man från och med 1.6.2024 teckna en trafikförsäkring för den.

Du kan inte köra utan trafikförsäkring ens på en enskild väg. Om ditt fordon går över 25 km/h eller väger över 25 kg, måste du från och med 1.6.2024 teckna en trafikförsäkring för det.

Du kan köpa en trafikförsäkring för en elsparkcykel eller andra lätta elektriska förflyttningshjälpmedel som ägs av en privatperson av Pohjola Försäkrings kundtjänst. Lämna en offertbegäran till oss på tjänsten op.fi, så kontaktar vi dig. Länk till offertbegäran.

Även en oregistrerad motorcykel behöver trafikförsäkring. Om motorcykeln går över 25 km/h eller väger över 25 kg, måste man teckna en trafikförsäkring för den.

Den huvudsakliga användaren av fordonet ansvarar för trafikförsäkringen.

Ja. Om hennes fordon går över 25 km/h eller väger över 25 kg, måste hon från och med 1.6.2024 teckna en trafikförsäkring för det. Du kan även försäkra seniorskotern med en frivillig kaskoförsäkring.

Om din cykel är trafikförsäkringsskyldig, kontakta vår kundtjänst. Försäkringen för värdeföremål måste omvandlas till trafikförsäkring och kaskoförsäkring. En försäkring för värdeföremål kan inte göras för trafikförsäkringsskyldiga fordon, och den ersätter inte kasko.

Ja, det måste de, oberoende av vikt och drivkraft. Trafikförsäkringen tecknas av fordonets ägare eller innehavare.

Hyressparkcykelföretagen måste trafikförsäkra alla sina hyressparkcyklar med trafikförsäkring från och med 1.6.2024. Hyressparkcyklarnas trafikförsäkring ersätter endast sådana personskador som avses i trafikförsäkringslagen. Du kan kontakta försäkringsbolaget där företaget har trafikförsäkring direkt. Du hittar informationen om försäkringsbolaget på hyressparkcykelföretagets webbplats.

Lagstiftningen förutsätter för närvarande inte att en elsparkcykelförare ska använda hjälm, men vi rekommenderar att använda den.

Underlåtelse att försäkra och övervakning

Om apparaten omfattas av försäkringsskyldighet men inte är försäkrad, är den belagd med användningsförbud. Om man ändå kör med den, är följden en avgift för oförsäkrat fordon. Beloppet på avgiften är alltid flera gånger större än priset på en försäkring som tecknas hos ett försäkringsbolag.

Polisen övervakar.

Du kan till exempel ta ett foto på försäkringsbrevet eller nättjänsten och visa det vid behov till polisen.

Hjälpmedel som beviljas av välfärdsområdena har avgränsats utanför trafikförsäkringsskyldigheten.

Annat försäkringsskydd

Förarplatsskyddet i trafikförsäkringen för hyressparkcyklar är delvis. Det betyder att trafikförsäkringen ersätter skadan endast när det gäller sparkcykelförarens sjukvårdskostnader, och inte alls till exempel pensioner.  

Det är en bra idé att försäkra dig med Pohjola Hälsoförsäkring, som ersätter personskador till den del som man inte är berättigad till ersättning ur lagstadgade försäkringar. I första hand betalas ersättningarna alltså ur det lagstadgade skyddet, såsom ur hyressparkcykelföretagets trafikförsäkring. Till exempel privatpersoners elsparkcyklar som går under 25 km/h eller väger mindre än 25 kg hör dock inte till fordon som måste trafikförsäkras, och då skyddas föraren inte av en trafikförsäkring. Hälsoförsäkringen gäller naturligtvis inte bara när man kör med egen sparkcykel, utan även annars än när man elsparkcyklar.

Förutom Hälsoförsäkringen rekommenderar vi Pohjola Utkomstförsäkring. Ur Utkomstförsäkringen ersätter vi ett bestående men på grund av olycksfall och död genom olycksfall samt betalar dagpenning i samband med övergående arbetsoförmåga på grund av olycksfall. Utkomstförsäkringen, förutom dagpenningsskyddet, gäller även vid tävlingsidrott och oberoende av om man får ersättningar ur trafikförsäkring eller inte.

Frågor om motorsport

De egna personskadorna hos en förare som har deltagit i en tävling eller övning för den ersätts inte längre ur fordonets trafikförsäkring. För motorsport erbjuds Pohjola Sportskydd genom olika grenförbund (alla medlemmar i AKK och HAMU är försäkrade med Sportskydd, i Finlands Motorförbund och Moottorikelkkailijat kan medlemmarna köpa Sportskydd om de vill). I stället för Sportskyddet kan du teckna Pohjola Hälsoförsäkring, som omfattar skador som sker vid tävlingsidrott, eller utvidga din eventuella existerande hälsoförsäkring så att den omfattar motorsport.

Även Pohjola Hälsoförsäkring kan tecknas i sådan form att den omfattar tävlingsidrott, om du väljer rätt motorsportsval (till exempel Bil-, motorcykel- eller snöskotersport eller allihopa).

Har förarens egna personskador uteslutits från ersättning även i den?

Ur trafikförsäkringen ersätts endast förarens egna personskador på normalt sätt.

Förarplatsskyddet betyder att man får skydd ur den egna försäkringen i fall av skada även om man själv har orsakat skadan.