Eldrivna förflyttningshjälpmedel

Skydd för det eldrivna förflyttningshjälpmedlet och dess förare
1

Trafikförsäkring för lätta elfordon

Eldrivna förflyttningshjälpmedel som väger över 25 kilo eller går över 25 kilometer i timmen ska försäkras med en lagstadgad trafikförsäkring.

2

Utvidga skyddet med en frivillig kaskoförsäkring

Utöver en trafikförsäkring kan du teckna en frivillig kaskoförsäkring för det eldrivna förflyttningshjälpmedlet. Med en kaskoförsäkring garderar du dig mot till exempel stöld-, brand-, djurkollisions- och rättsskyddsskador. 

3

Förmåner för andelsbankens ägarkunder

Som ägarkund får du rabatt på dina försäkringar och OP-bonus.

Eldrivna förflyttningshjälpmedel ska försäkras med en trafikförsäkring

Ändringen av trafikförsäkringslagen träder i kraft 1.6.2024. I och med ändringen ska varje lätt elfordon, vars hastighet överskrider 25 kilometer i timmen eller vikt 25 kilo, försäkras med en egen trafikförsäkring. Till exempel seniorskotrar, eldrivna mopeder och cruisers samt elbilar för barn är elfordon.

En trafikförsäkring för eldrivna förflyttningshjälpmedel täcker förarens egna personskador och ersätter skador som orsakats oskyldiga parter. Om det inte finns någon trafikförsäkring, är det eldrivna förflyttningshjälpmedlet belagt med användningsförbud och får inte användas i trafiken. Användning av ett oförsäkrat fordon kan leda till bland annat en försummelseavgift för trafikförsäkringen. Om du råkar ut för en skada med det oförsäkrade förflyttningshjälpmedlet, får du ingen ersättning för dina personskador.

Observera att trafikförsäkringen inte gör elfordonet lämpligt för vägtrafik. Maximifarten för oregistrerade eldrivna förflyttningshjälpmedel är i vägtrafik 25 km/t. Om maximifarten för ditt eldrivna förflyttningshjälpmedel är högre än 25 km/t., rekommenderar vi att du hos Traficom kontrollerar dess lämplighet för vägtrafik.

Frivillig kaskoförsäkring utöver trafikförsäkringen 

I och med ändringen av trafikförsäkringslagen ingår de eldrivna förflyttningshjälpmedel som ska trafikförsäkras i fortsättningen inte i Pohjola Hemförsäkring. Om du vill gardera dig mot till exempel stöldskador, är det skäl att utöver den obligatoriska trafikförsäkringen försäkra elfordonet med en frivillig kaskoförsäkring. Delkasko ger dig skydd för stöld, brandskador och rättegångskostnader. Utöver de ovan nämnda skadorna ersätter Helkasko även skador vid krockar och kollisioner. 

Hur bildas premien för en försäkring för ett elektriskt fortskaffningsmedel?

Premien för en försäkring för ett elektriskt förflyttningshjälpmedel är alltid individuell. Premiebildningen påverkas av flera faktorer, till exempel fortskaffningsmedlets användares ålder, fordonets egenskaper och hur täckande kaskoförsäkringen är. Trafikförsäkringens premie för ett elektriskt förflyttningshjälpmedel är 130–320 euro i året och kaskoförsäkringens premie är 55–330 euro i året.

Behöver en elsparkcykel en egen trafikförsäkring?

Största delen av de modeller av elsparkcyklar som är säljs till konsumenter i Finland omfattas inte av försäkringsskyldigheten. Om du har en elsparkcykel som väger under 25 kilo och går under 25 kilometer i timmen, behöver du ingen trafikförsäkring för den. Trots allt rekommenderar vi att du garderar dig mot eventuella personskador med en olycksfallsförsäkring och mot stöldskador med en hemförsäkring. Dessutom rekommenderar vi att du garderar dig mot allvarligare skador och bland annat mot inkomstbortfall med en invaliditetsförsäkring och en utkomstförsäkring.

Elsparkcyklar som hyrs ut

I fortsättningen ska operatörer för elsparkcyklar försäkra de elsparkcyklar som hyrs ut med en trafikförsäkring oberoende av vikten eller hastigheten av elsparkcykeln. 

Läs om fordonsförsäkringar för företag

Du gör klokt i att ta hand om ditt eget försäkringsskydd även då du använder elsparkcyklar som hyrs ut. I lagen definieras ett avvikande ersättningsområde för elsparkcyklar som hyrs ut. Således ersätts ur trafikförsäkringen för den hyrda elsparkcykeln endast förarens sjukvårdskostnader enligt trafikförsäkringslagen. Med frivilliga utkomst- och invaliditetsförsäkringar kan du skydda dig själv vid bestående men. 

Måste man försäkra en eldriven cykel med en trafikförsäkring?

Utanför trafikförsäkringens tillämpningsområde har lämnats sådana elassisterade cyklar  
som förutsätter trampning för att de ska röra sig  
vars motorassistans stängs av när körhastigheten når 25 km/h  
vars största tillåtna motoreffekt är 250 W.   
  
Vikten på den ovan beskrivna elassisterade cykeln påverkar inte heller trafikförsäkringsskyldigheten. Du kan försäkra en sådan elcykel med vår hemförsäkring.   
   
För alla andra elcyklar bestäms försäkringsskyldigheten på samma sätt som för övriga eldrivna förflyttningshjälpmedel. Försäkringen ska alltså tecknas för anordningar som väger mer än 25 kg eller som med motorassistans går över 25 km/h. 
 
 

Råkade du ut för en skada? Se instruktioner i Pohjola Skadehjälpen

Pohjola Skadehjälpen berättar vad man kan göra om man råkar ut för ett olycksfall med ett eldrivet förflyttningshjälpmedel, om förflyttningshjälpmedlet blir stulet eller går sönder. 

Som preferenskund hos Pohjola Försäkring får du lägre försäkringspremier. Om du också är ägarkund hos andelsbanken får du ännu bättre rabatter och de bonus som du samlat som ägarkund kan användas behändigt även för försäkringspremierna.

Försäkringen beviljas av Pohjola Försäkring Ab.