Läs om Forskningsstiftelsens mål och verksamhet!

Forskningsstiftelsen arbetar för sitt syfte genom att dela ut stipendier för ekonomisk forskning, belöna doktorsavhandlingar om finansbranschen, bevilja uppmuntrings- och hederspriser, arrangera aktuella temadagar samt genom övriga lagliga sätt som är till nytta för syftet. Kyösti Haatajas stiftelse har fusionerats med OP Gruppens Forskningsstiftelse 31.7.2019. Kyösti Haatajan säätiö on sulautunut OP Ryhmän Tutkimussäätiöön 31.7.2019.

Forskningsstiftelsens historia

Andelsbankernas Centralbank Ab:s (ACA) förvaltningsråd grundade Osuuspankkijärjestön Tutkimussäätiö 17.4.1972. Stiftelsen grundades i anslutning till 70-årsjubileet av Andelsbankernas Centralbank Ab:s verksamhet. Stiftelsens namn ändrades 1991 till Osuuspankkiryhmän Tutkimussäätiö, 2008 till OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiö och 2015 till OP Gruppens Forskningsstiftelse.

ACA donerade ett startkapital på 250 000 mark till stiftelsen. Finansieringsgrunden för verksamheten utgjordes under de första åren huvudsakligen av årliga donationer från ACA och dess dotterföretag. Donationernas betydelse minskade när stiftelsens placeringar och intäkterna från dem ökade. Sedan 1987 har stiftelsen inte fått några donationer, utan verksamheten har grundat sig enbart på intäkter från placeringar.

I samband med att stiftelsen grundades fastställdes att dess syfte är att stödja och främja forskning i ekonomiska vetenskaper och särskilt forskning kring andelsbanksverksamhet.

Stiftelsens centrala verksamhetsformer är beviljande av stipendier, belöning av doktorsavhandlingar inom finansbranschen, eventuella priser för uppmuntran eller livsverk samt arrangerande av temadagar med aktuella ämnen.

Ordföranden för ACA:s långvariga förvaltningsråd, professor Kyösti Haatajas 70-årsdag firades med att grunda stiftelsen Kyösti Haatajan Säätiö. Kyösti Haatajan Säätiö har fusionerats med OP Gruppens Forskningsstiftelse och verkställandet registrerades i stiftelseregistret 31.7.2019.

Styrelsen för Forskningsstiftelsen

Styrelsen för stiftelsen sköter stiftelsens ärenden, företräder stiftelsen och beslutar om användningen av dess medel. Styrelsen för stiftelsen består av tio (10) ledamöter.

Styrelsen

  • Annukka Nikola, ekonom, styrelseordförande
  • Tarja Jurmu, advokat, företagare, vice ordförande för styrelsen
  • Jaakko Kiander, verkställande direktör
  • Jukka Kola, rektor
  • Jukka Mönkkönen, rektor
  • Jaakko Pehkonen, finansieringsråd
  • Elina Pylkkänen, understatssekreterare
  • Timo Ritakallio, chefdirektör
  • Markku Sotarauta, professor
  • Matti Suominen, professor

Styrelsen har tillsatt två kommittéer, en vetenskaplig kommitté och en ekonomikommitté.

Forskningsstiftelsens placeringsstrategi

Målet för stiftelsens placeringsverksamhet är att ge en stabil avkastning och öka förmögenhetens värde för att trygga verksamheten medan Stiftelsen arbetar för sitt i stadgarna definierade syfte på lång sikt. Det primära målet är att garantera en jämn ström av medel för stipendier. Styrelsen för Stiftelsen ansvarar för att medlen förvaltas omsorgsfullt enligt en placeringsstrategi som bekräftas årligen.

Stiftelsens medel är väldiversifierade i olika tillgångsklasser. I placeringarna beaktas behovet av kassaflöde genom att årligen placera i placeringsobjekt som ger utdelning eller annan avkastning.

Stiftelsens kapitalförvaltning följer i all sin verksamhet rådande lagar och officiella anvisningar, stiftelsens placeringsplan samt andra beslut och anvisningar som styrelsen för Stiftelsen fastställt. Stiftelsen tillämpar anvisningarna i stiftelselagen för bestämmelser om närståendekrets och personer med insynsställning.

Stiftelsen strävar efter att placera sina medel ansvarsfullt och Stiftelsen har förbundit sig till att främja principerna för hållbar placering. I placeringsverksamheten ska iakttas allmänt vedertagna principer för miljö-, samhälls- och förvaltningsförfaranden (ESG).  Stiftelsen förutsätter att kapitalförvaltaren har undertecknat FN:s principer för ansvarsfull placering (UNPRI) och iakttar dem i sin placeringsverksamhet.  Dessutom förutsätts att kapitalförvaltaren har undertecknat initiativet NetZero Asset Managers och därmed förbundit sig att arbeta för initiativets klimatmål. Stiftelsen följer regelbundet upp utvecklingen av hållbar placering i de hållbarhetsrapporter som kapitalförvaltaren tillhandahåller.


Samarbete mellan stiftelserna

OP Gruppens Forskningsstiftelse är medlem i Stiftelser och fonder rf. Föreningen fungerar som intressebevakare och utbildare för sina medlemmar.

Föreningen publicerar anvisningar och undersökningar i anslutning till branschen samt ger råd till personer som ansöker om stipendier.

Stadgar för OP Gruppens Forskningsstiftelse sr

1. Namn

Stiftelsens namn är OP Ryhmän Tutkimussäätiö sr. På svenska är namnet OP Gruppens Forskningsstiftelse sr och på engelska OP Group Research Foundation sr.

2. Hemort

Stiftelsens hemort är Helsingfors.

3. Syfte och verksamhetsformer

Stiftelsens syfte är att stödja och främja ekonomisk forskning, särskilt forskning kring andelsbanksverksamhet.

Stiftelsen arbetar för sitt syfte genom att dela ut stipendier för ekonomisk forskning, belöna doktorsavhandlingar om finansbranschen, bevilja uppmuntrings- och hederspriser, arrangera aktuella temadagar samt genom övriga lagliga sätt som är till nytta för syftet.

4. Kapital och fonder

Stiftelsen har ett grundkapital och en dispositionsfond. Den kan inom ramarna för sitt syfte även ha specialfonder.

Stiftelsen har rätt att ta emot donationer och testamenten.

Avkastningen från stiftelsens grundkapital fogas till en dispositionsfond, till vilken även fogas gåvor och bidrag, om man inte vid överlåtelsen av dem uttryckligen har kommit överens om annat, samt övriga inkomster.

Stiftelsens kapitalförvaltning ska vara planmässig. Stiftelsens förmögenhet förvaltas inom OP Gruppens funktion för kapitalförvaltning.

5. Styrelse och verkställande direktör

Styrelsen för stiftelsen sköter stiftelsens ärenden, företräder stiftelsen och beslutar om användningen av dess medel.

Styrelsen för stiftelsen består av tio (10) ledamöter.

OP Andelslags förvaltningsråd utser till stiftelsens styrelse två (2) ledamöter från OP Andelslags styrelse, av vilka den ena är chefdirektören för OP Andelslag, och två (2) ledamöter från presidiet för OP Andelslags förvaltningsråd. Mandattiden för ledamöterna gäller tills vidare.

Dessutom utser OP Andelslags förvaltningsråd sex (6) ledamöter antingen inom sig eller externt. Mandattiden för ledamöterna är tre kalenderår och den börjar från början av det kalenderår som följer efter valet, om inte förvaltningsrådet bestämmer annat om när mandattiden ska börja.

OP Andelslags förvaltningsråd utser ordförande och vice ordförande för styrelsen.

OP Andelslags förvaltningsråd kan utesluta en styrelseledamot under en pågående mandatperiod. En stadgeändring av uteslutning under en pågående mandatperiod gäller inte styrelseledamöter, vilkas tidsbundna mandatperiod pågår vid registreringen av stadgeändringen. Om mandatperioden för en styrelseledamot gäller tills vidare, upphör mandatperioden antingen när ledamoten avgår eller när förvaltningsrådet utesluter hen.

Styrelsen för stiftelsen fattar beslut om arvoden till styrelseledamöterna.

Styrelsen för stiftelsen kan utse en verkställande direktör för stiftelsen.

6. Andelsstämman

Styrelsens andelsstämma hålls senast i mars och vid den behandlas följande ärenden:

  1. godkänns verksamhetsberättelse och bokslut. De sänds genast efter andelsstämman till revisorn, som avger en revisionsberättelse senast under april. Om revisionsberättelsen ger anledning till det, ska styrelsen hålla ett sammanträde senast under maj för att besluta om de åtgärder som behöver vidtas.
  2. fattas beslut om de åtgärder som det föregående årets bokföring och förvaltning kan föranleda,
  3. fastställs storleken av de sammanträdesarvoden, dagtraktamenten och ersättningar för resekostnader som styrelsen ska betala till ledamöterna samt storleken av revisorns arvode,
  4. bekräftas verksamhetsplanen samt budgeten för det nya året,
  5. väljs revisor och vid behov revisorssuppleant,
  6. behandlas övriga frågor som har nämnts i kallelsen.

Beslut om ovan i punkterna 3 och 4 nämnda ärenden kan fattas också vid ett extra styrelsesammanträde som hålls före utgången av föregående år.

7. Rätt att företräda stiftelsen

Stiftelsen företräds av två styrelseledamöter tillsammans.

Styrelsen kan dessutom bevilja någon annan namngiven person rätt att företräda stiftelsen så, att hen har denna rätt ensam eller tillsammans med en styrelseledamot.

8. Revisorer

Stiftelsen ska för revision av dess förvaltning och konton anlita en av Revisionstillsynen godkänd revisor eller revisionssammanslutning.

Om revisorn inte är en av Revisionstillsynen godkänd revisionssammanslutning, ska stiftelsen anlita en revisorssuppleant.

9. Räkenskapsperiod och bokslut

Stiftelsens räkenskapsperiod är ett kalenderår.

Bokslutet jämte balansspecifikation och en verksamhetsberättelse som har gjorts upp av styrelsen ska lämnas in till revisorerna före utgången av den mars månad som följer på slutet av räkenskapsperioden. Revisorerna ska lämna in revisionsberättelsen till styrelsen senast före utgången av den 30 april.

Revisorerna ska lämna in revisionsberättelsen för revision av hela styrelsen och kontona.

En kopia av bokslutet jämte balansspecifikation, verksamhetsberättelsen och revisionsberättelsen ska tillställas Patent- och registerstyrelsen och OP Andelslags förvaltningsråd inom sex månader efter räkenskapsperiodens utgång.

10. Ändring av stadgarna och upplösning av stiftelsen

Ändringar i stadgarna kan göras endast om minst 3/4 av styrelsens totala antal ledamöter understöder det. För styrelsebeslut som dessa krävs samtycke av OP Andelslags förvaltningsråd.

Beslut om upplösning av stiftelsen fattas i samma ordning.

Om stiftelsen upplöses eller avslutas, ska dess medel överlåtas till ett av styrelsen för stiftelsen närmare bestämt allmännyttigt ändamål som främjar ekonomisk forskning.

OP Gruppens Forskningsstiftelse
Specialprojekt jubileumsåret 2022
Stipendier för forskning i finansieringsinstitutioner
Ansök om stipendium från Forskningsstiftelsen
Anvisningar för ansökan om stipendium
Ta kontakt
Forskningsstiftelsens kontaktinformation