Seniori tietokoneen äärellä

OP-Eläkesäätiös pensionsskydd

Tilläggspensionsskydd för personer som är eller har varit anställda i OP Gruppen

Du kan uppdatera betalningsuppgifterna för din pension och granska ditt tilläggspensionsbesked i vår nättjänst

Om OP-Eläkesäätiö betalar dig pension, kan du bl.a. ändra din adress och ditt kontonummer och höja din skattesats i vår nättjänst. Arbetstagare som hör till OP-Eläkesäätiös verksamhetskrets kan granska sitt tilläggspensionsbesked. Uppgifterna på beskedet uppdateras en gång per år. För att logga in i tjänsten behöver du dina personliga bankkoder. Tjänsten omdirigers till Porasto Ab:s websida.

Tilläggspensionsbesked

Arbetsgivarna fick en lagstadgad skyldighet att ordna arbetspensionsskyddet först då lagen om pension för arbetstagare stiftades 8.7.1961 och trädde i kraft 1.7.1962.

OP Gruppens lagstadgade pensionsförsäkring omhänderhas av Ilmarinen.

OP-Eläkesäätiö är stängd för nya personer sedan 1.7.1991, men den som hört till stiftelsens verksamhetskrets kan inträda i den på nytt, om

  • personen har hört till OP-Eläkesäätiös verksamhetskrets i minst 10 år och
  • fått ett sådant fribrev som avses i OP-Eläkesäätiös stadgar och
  • återinträder i tjänst i en ordinarie anställning hos en arbetsgivare som hör till OP-Eläkesäätiö.

Kontaktinformation


Besöksadress:
Gebhardsplatsen 1
00510 Helsingfors

Postadress:
PB 308
00013 OP

Telefon:
010 252 7883

Vår telefontjänst svarar mån - ons kl. 9.00–15.00.

Gemensam e-post
op-elakesaatio(a)op.fi

OP-Eläkesäätiös FO-nummer: 0201804-4

Pensionsanstaltens hemvist är Helsingfors.

Ägarstyrning och strategi för tilläggspensionsverksamheten

Syftet med OP-Eläkesäätiös placeringsverksamhet är att nå minst en avkastning som motsvarar ökningen i pensionsansvaret. OP-Eläkesäätiö har som målsättning att inte behöva debitera understödsavgifter av arbetsgivarna och att resultatet av placeringsverksamheten ensamt täcker pensionsansvaret och de utgifter för pensioner, bidrag, förvaltning och vård samt övriga utgifter som ska betalas ifrågavarande år jämte de reserveringar som behövs för att säkerställa att placeringarna är betryggade. Målet för placeringsverksamheten är att avkastningen ska vara större än avkastningen för det i placeringsplanen definierade jämförelseindexet.

I enlighet med vår placeringsstrategi placerar vi via passiva produkter och fonder, och gör direkta placeringar i börsnoterade aktier. Vi försöker dock inte påverka portföljbolagens verksamhet med våra placeringar i aktier. Därför spelar den aktiva ägarstyrningen inte en betydande roll i vår verksamhet.

I placeringsverksamheten strävar OP-Eläkesäätiö efter så god värdeutveckling som möjligt på sikt av placeringsobjekten i relation till risken. Eftersom pensionsstiftelsens ansvar är långfristiga till sin natur, kan vi i placeringsverksamheten använda placeringar i form av eget kapital med högre förväntad avkastning och risk.

OP Kapitalförvaltning Ab, OP-Eläkesäätiös förmögenhetsförvaltare, förverkligar principerna för ägarstyrning för OP-Eläkesäätiös räkning.

Arrangemangen med förmögenhetsförvaltaren

OP-Eläkesäätiö har tillsvidare lagt ut hela sin förmögenhetsförvaltning till OP Kapitalförvaltning Ab. Förmögenhetsförvaltarens placeringsverksamhet styrs av placeringsplanen som OP-Eläkesäätiös styrelse fastställer årligen och som beaktar pensionsansvarets natur och längd. Ersättningen till förmögenhetsförvaltaren är delvis bunden till att det i placeringsplanen definierade jämförelseindexet överskrids. OP-Eläkesäätiös styrelse följer vid sina möten upp förmögenhetsförvaltarens prestationer via absoluta och relativa indikatorer. Metoden för bedömning av förmögenhetsförvaltarens prestation beaktar dock inte det absoluta resultatet på lång sikt. OP-Eläkesäätiö övervakar inte uttryckligen portföljens omloppshastighet, men man försöker hålla omloppshastigheten på en moderat nivå, och den granskas årligen.

Utnyttjande av ägares rättigheter i noterade portföljbolag

Uppföljning av verksamheten i målsammanslutningar

OP-Eläkesäätiö gör direkta placeringar i bolag börsnoterade inom EES-området, vars aktie är föremål för handel på reglerade marknader. För de existerande placeringarnas del följer vi målsammanslutningarnas verksamhet i väsentliga frågor, såsom rapportering och information, och deltar från fall till fall i bolagsstämmor. Vi försöker inte aktivt påverka målsammanslutningarnas förvaltning. Vi följer upp målsammanslutningarnas ekonomiska prestationer, rörelserisker och företagens kapitalstruktur och fäster uppmärksamhet vid bolagsstyrningen samt vid samhällsaspekter och miljöaspekter.

Portföljförvaltarna i OP Kapitalförvaltning Ab följer noggrant upp utvecklingen av placeringsobjektens ekonomi och jämför marknadspriset på företagets värdepapper som utgör placeringsobjekt i relation till den ekonomiska situationen och framtidsutsikterna på basis av offentliga informationskällor. Portföljförvaltarna utnyttjar också externa placeringsundersökningar.

I aktiva och direkta placeringar följer OP Kapitalförvaltning Ab upp att målsammanslutningarna följer internationella normer, såsom anvisningar från OECD eller principerna i FN:s Global Compact. Målet är att som ägare av aktier eller skuldebrev ha en sådan inverkan att företag som brutit mot normerna ändrar sin verksamhet och börjar iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. I första hand påverkar vi bolaget som brutit mot normerna och först i andra hand avyttrar vi vårt ägande. Utöver den kontinuerliga uppföljningen av förmögenhetsförvaltaren går en extern aktör två gånger om året igenom våra placeringar avseende hur de internationella normerna förverkligas.

Deltagande och utnyttjande av rösträtten vid bolagsstämmor

Vi deltar i de inhemska målsammanslutningarnas bolagsstämmor med beaktande av vår ägandeandel i bolagen, bolagens andel av placeringarna i portföljen och stämmornas generella betydelse. OP-Eläkesäätiö kan sträva efter att påverka målsammanslutningarnas förvaltning, om det anses nödvändigt, genom att delta i och rösta vid bolagsstämmor eller genom samarbete med andra aktieägare. Vi försöker ändå inte i regel aktivt påverka målsammanslutningarnas förvaltning.

OP-Eläkesäätiö är vid behov i kontakt med målsammanslutningar och intressentgrupper. Dessutom träffar vi andra placerare och påverkar genom att delta i placerarnas gemensamma initiativ.

Vi förväntar oss att de inhemska börsbolagen iakttar Finsk kod för bolagsstyrning som upprätthålls och uppdateras av Värdepappersmarknadsföreningen rf.

Att identifiera, förebygga och förhindra intressekonflikter i anslutning till engagemang

Företagen i OP Gruppen följer instruktionerna på grupplanet om att förhindra och förebygga intressekonflikter. Anvisningarna om hanteringen och förhindrandet av intressekonflikter tillämpas också vid engagemang i ägarstyrningen och vid deltagande i bolagsstämmor. Om intressekonflikter inte kan förhindras och hanteras genom instruktionsrelaterade åtgärder, behandlas intressekonflikterna i OP-Eläkesäätiös styrelse som i enskilda fall beslutar om förfaringssätten. OP-Eläkesäätiös ledning eller personal deltar inte i börsnoterade bolags styrelsearbete för att intressekonflikter ska kunna undvikas.

Offentliggörandet av principerna för ägarstyrning och den årliga rapporten

OP-Eläkesäätiö offentliggör principerna för ägarstyrningen på OP Gruppens webbplats, och de uppdateras årligen. OP-Eläkesäätiö offentliggör årligen en separat rapport över hur principerna har förverkligats och sitt röstningsbeteende samt över de viktigaste omröstningarna.

OP-Eläkesäätiös personal behandlar och betalar pensionerna samt tar hand om kundbetjäningen.

För placeringsverksamheten svarar verkställande direktören tillsammans med styrelsen. OP Kapitalförvaltning Ab sköter placeringsverksamheten.

OP Andelslag tar hand om försäkringsanstaltens interna och externa redovisning, betalningsrörelse, bokslut, rapportering och ekonomiska planering.

OP Andelslags riskhantering handhar försäkringsanstalternas riskhantering samt uppföljning av avkastningen och verksamhetskapitalet.

OP-Eläkesäätiös förvaltningsråd är pensionsanstaltens högsta beslutande organ. Till dess uppgifter hör bland annat:

  • att besluta om de åtgärder som det föregående årets bokslut föranleder
  • att fastställa bokslutet
  • att besluta om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören
  • att välja revisorer och besluta om beloppet av revisorernas arvode
  • att besluta om arvodena för de förtroendevalda för följande räkenskapsperiod
  • att välja styrelseledamöter och personliga suppleanter för dem
  • att fastställa stadgeändringar
  • att få en översikt över pensionsanstaltens verksamhet

De anställda och arbetsgivarna utser egna företrädare till förvaltningsrådet och representantskapet.

OP-Eläkesäätiös styrelse ansvarar för pensionsanstaltens hela verksamhet.

Styrelsen bär helhetsansvar för den interna kontrollen som säkerställer att pensionsanstalten:

  • uppnår de mål som ställts
  • effektivt använder sina resurser
  • håller riskerna i rätt proportion till pensionsanstaltens riskhanteringsförmåga och riskvillighet
  • har tillförlitlig och riktig ekonomisk och övrig information
  • handlar i enlighet med lag och föreskrifter
  • iakttar sina förvaltningsorgans beslut och interna anvisningar om förfaringssätt.

Styrelsens uppdrag är bl.a. att:

  • utse verkställande direktör
  • besluta om att placera medel och godkänna en placeringsplan som ställer upp gränserna för placeringsverksamheten och riskerna som får tas i den
  • besluta om att debitera försäkringspremier
  • besluta om avtal som pensionsanstalten ingår
  • ansvara för att bokföringen och medelsförvaltningen är ändamålsenligt ordnad
  • bereda de ärenden som ska behandlas av OP-Eläkesäätiös förvaltningsråd
  • tilldela och återta den rätt att teckna namnet som avses i stadgarna
  • upprätta en verksamhetsberättelse i samband med bokslutet
  • upprätta ett förslag till åtgärder som föranleds av det överskott eller underskott som bokslutet visar
  • upprätta ett förslag till ändring av stadgar för OP-Eläkesäätiös förvaltningsråd.

De anställda och arbetsgivarna utser egna företrädare till styrelsen.

OP-Eläkesäätiös förvaltningsråd fastställer årligen de arvoden som betalas till förtroendevalda samt principerna för ersättningar.

OP-Eläkesäätiös styrelse beslutar om de anställdas och verkställande direktörens löne- och ersättningspolitik.

OP-Eläkesäätiö följer i sin verksamhet OP Gruppens principer för löne- och ersättningspolitik.

Pensionsanstaltens anställda omfattas av ett ersättningssystem som förutom verkställande direktören gäller hela personalen på lika principer. Kriterierna för ersättningssystemet fastställs av av pensionsanstaltens styrelser.

I löne- och ersättningsprinciperna beaktas pensionsstiftelselagens och försäkringskasselagens krav på effektiv och aktsam förvaltning samt på att undvika osund risktagning och intressekonflikter.

Ersättningssystemet strider inte mot de försäkrades och förmånstagarnas förmåner.