Brandsäkerhetsföreskrifter för arbetsmaskiner och riskhantering
Genom att förebygga bränder och se till lämpliga släckningslösningar och gott underhåll minskar man risken för bränder och säkerställer en trygg arbetsmiljö.Förebygg för att minska riskerna
Med proaktiva underhåll och kontroller förebygger du elektriska fel, bränsleläckage och andra risker för antändning.
Rätt släckningsutrustning förhindrar att skadorna breder ut sig
Handbrandsläckare och fasta släckningssystem förbättrar brandsäkerheten i ditt företag och gör det möjligt att vidta rätt åtgärder om en brand bryter ut.
Experter på Pohjola Försäkring till din tjänst
Våra experter är insatta i riskerna inom olika branscher och hjälper dig att förbereda dig för dem med rätt försäkringar. De hjälper dig att förutse och hantera risker under olika skeden av företagandet.
Brandsäkerhet för arbetsmaskiner – att undvika skador
Bränder kan orsaka allvarliga skador på arbetsmaskiner, arbetstagare och miljö samt drabba verksamhetens fortsättning. Du kan börja reducera brandrisker genom att identifiera antändningsorsaker, vidta förebyggande åtgärder och se till rätt släckningsutrustning.
De vanligaste antändningsorsakerna är förknippade med elektriska fel, bränsleläckage och faror orsakade av hetta.
Fel i elektriska system, såsom slitna kablar eller kortslutning, kan skapa gnistor och orsaka elbränder. Vätskeläckage utgör en betydande risk, genom att en het motor i kombination med läckage kan orsaka en brand som sprider sig snabbt. Smuts och damm i motorutrymmet kan också öka brandrisken, och därför är det viktigt att se till regelbunden rengöring och service.
Brandriskerna ska identifieras och bedömas för varje arbetsmaskin separat, med hänsyn till driftförhållandena och driftmiljön. Det är också bra att tänka på hur långt det är från driftplatsen till räddningsmyndigheterna samt på riskerna i närmiljön. En del driftmiljöer, såsom sågverk eller energianläggningar, har höga brandrisker, vilket ökar betydelsen av brandskydd.
Se till brandsäkerheten genom att kontrollera maskinerna regelbundet. Underhållet och kontrollerna ska utföras regelbundet och de ska även omfatta brandrisker. Till exempel slangarna och elkablarna i svängleder ska kontrolleras varje vecka och leden ska rengöras från stenar och kvistar som kan skada slangarna eller orsaka mekaniska skador.
Kablarna ska fästas korrekt och fästena ska tåla höga temperaturer och vibrationer. Kablar får aldrig fästas vid rör eller slangar för brännbara material, eftersom en eventuell kortslutning kan orsaka en brand. Det är viktigt att i arbetsmaskiner används reservdelar som är av hög kvalitet och avsedda för maskinen.
På följande sätt kan du minska antändningsrisken betydligt:
- Kontrollera elutrustningen. Genom regelbundna kontroller av arbetsmaskinerna säkerställer du att kablarna inte är slitna eller skadade. Batterierna ska monteras rätt och i en miljö med bra ventilation. Kablarna ska kontrolleras ofta och samtliga kablar ska skyddas med skyddsrör. Kabelhärvorna ska skyddas mot slitage och kontaktdonen ska kontrolleras. Generatorn ska vara stadigt fastsatt och remmen ska ha rätt spänning.
- Håll motorutrymmet rent. Se till att motorn är ren, eftersom smuts, fett och dam lätt kan antändas på heta motordelar.
- Underhåll bränslesystemen. Kontrollera slangarna och kopplingarna för läckage.
- Avgassystemet ska hålla tätt och värmesköldarna ska vara monterade. Dieselpartikelfiltret kan orsaka problem om det inte hanteras rätt. Det är viktigt att under regenereringen se till att maskinen står på ett säkert ställe, där det inte finns något brännbart material i närheten.
- Se till att det finns brandsläckare till hands. Brandsläckare är den primära metoden för att stoppa brandspridning. Kom ihåg att kontrollera brandsläckarna regelbundet.
Utbildning av arbetstagarna utgör en del av brandsäkerhet. Det är viktigt att varje person som använder maskinerna vet hur hen kan förebygga bränder och vad hen ska göra i en nödsituation. Rätt arbetssätt minskar riskerna och förbättrar säkerheten för arbetstagarna och på arbetsplatsen.
Bruksanvisningar ska följas även vid obetydliga störningar.
Brandbekämpning och släckningssystem
Förebyggande åtgärder är den primära metoden för att förhindra bränder, men kom också ihåg att förbereda dig för situationer där en brand bryter ut.
Varje arbetsmaskin som väger mer än 3 000 kilo bör vara utrustad med minst två lättillgängliga och frostsäkra handbrandsläckare (34A233B).
Särskilt riskfyllda miljöer, såsom sågverk och energiproduktionsanläggningar, ska vara utrustade med fasta släckningssystem som reagerar automatiskt på en brand och släcker den innan den sprids.
Att kontrollera och rengöra i och runt arbetsmaskinens motorutrymme är särskilt viktigt i dammiga eller brandfarliga omständigheter. Vätskor och läckage medför en brandrisk, och därför utgör observation av läckage av bränsle och av olja och hydrauloljor en viktig del av brandsäkerheten.
Kontrollera släckningsutrustningen regelbundet för att säkerställa att den fungerar effektivt. Handsläckarna ska vara i fungerande skick och de ska underhållas minst en gång per år. Fast installerade släckningssystem ska testas och underhållas i enlighet med tillverkarens anvisningar.
Ett helautomatiskt släckningssystem som godkänns av Pohjola Försäkring är en helhet bestående av kontrollpanel, aktiveringskrets, larmdon (optiska och akustiska), släckmedelsbehållare, distributionsrör med munstycken samt manuella utlösare.
Maskinen ska ha ett aktiveringsdon bredvid förarplatsen och ett utanpå maskinen; gruvmaskiner ska ha två aktiveringsdon på utsidan. Släckmedelsbehållaren ska alltid monteras utanför det skyddade området.
Systemet ska uppfylla kraven i SP-metod 4912 (minst Rating C3A) och det ska ha minst 3 liter släckmedel per kubikmeter (brutto) som skyddas, förutsatt att testresultaten inte kräver en större mängd. Flishuggar och vedkrossar ska ha minst dubbelt med släckmedel per kubikmeter (brutto) som ska skyddas.
Autonoma arbetsmaskiner ska alltid vara utrustade med ett fast släckningssystem som skydd för motorutrymmets komponenter, slangar och tankar, elektriska komponenter och kablar.
Det ska finnas sex liter släckmedel per kubikmeter som skyddas och detektorsystemet ska ha installerats i hela motorutrymmet. Slangarna i hydrauliksystemet i en autonom arbetsmaskin ska utrustas med brandskyddsslang och elsystemet ska ha ett övervakningssystem.
Systemet ska vara helautomatiskt, men det får ha en aktiveringsfördröjning på högst 10 sekunder. Om strömmen till maskinen har kopplats bort, tillåts ingen fördröjning.
Installationsföretaget ska tillhandahålla följande dokument:
- Installationsintyg, som visar att systemet uppfyller Pohjola Försäkrings krav (alternativt SBF-127:17).
- Riskanalys, som beskriver de områden som skyddas, munstyckenas placering och bruttovolym.
- Användnings- och underhållsanvisningar.
- Föraren och operatören ska dessutom få anvisningar om hur systemet fungerar och hur det används vid en olycka.
Godkända leverantörer: Dafo och Fogmaker.
Försäkring och brandsäkerhet
Pohjola Försäkring ställer krav på brandsäkerheten för arbetsmaskiner. Underlåtenhet att följa kraven kan inverka på beviljandet av ersättning från försäkringen. Kraven omfattar till exempelvis användning av godkända släckningssystem och regelbundna kontroller. Varje person som hanterar maskinen ska dessutom se till att maskinerna har fungerande säkerhetsanordningar och att brandsäkerheten på arbetsplatsen är i skick.
Företagets ledning ansvarar för säkerheten i arbetet. God arbetssäkerhet kräver att det finns tydliga anvisningar och att efterlevnaden av dem övervakas. Försäkringsbolagets experter både hjälper dig att bedöma om arbetsmaskinerna uppfyller kraven på brandsäkerhet och ger dig rekommendationer om hur du kan föregripa brandsäkerhetsrisker.
Maskiner som drivs i dammiga eller brandfarliga miljöer ska utrustas med ett fast installerat helautomatiskt släckningssystem som godkänts av Pohjola Försäkring. Släckningssystemets funktion ska säkerställas innan maskinerna startas, motorutrymmena på maskinerna ska rengöras dagligen och systemet ska underhållas minst en gång per år enligt tillverkarens anvisningar.
Underhållsåtgärderna ska dokumenteras i underhållsdagboken eller servicejournalen och en rapport ska uppgöras över utförd besiktning. När du beställer till exempel en ny skogsmaskin, bör du redan vid beställningen försäkra dig om installering av ett helautomatiskt släckningssystem. Om det inte finns ett helautomatiskt släckningssystem i arbetsmaskinen, tar vi vid brandskador ut en specialsjälvrisk på 25 procent av skadebeloppet.
Så här säkerställer du brandsäkerheten för arbetsmaskiner
Säkerställande av brandsäkerheten för arbetsmaskiner är en samling åtgärder som sammantagna minskar risken för bränder och olyckor. Med checklistan för brandsäkerhet kommer du igång med att förebygga risker.
- Kontrollera regelbundet maskinernas elutrustning, bränslesystem och motorrum.
- Rengör arbetsmaskinerna och avlägsna brännbara ämnen, såsom damm och fett.
- Säkerställ att alla maskiner har en fungerande handbrandsläckare och installera vid behov ett fast släckningssystem.
- Utbilda de anställda om brandsäkerhet och försäkra dig om att de vet vad de ska göra i en nödsituation.
- Kontrollera villkoren i försäkringen och säkerställ dig om att maskinerna uppfyller säkerhetskraven.
Experterna på Pohjola Försäkring hjälper dig i frågor gällande brandsäkerhet och försäkringar.
Kontakta oss och begär offert om en lösning som passar ditt företag.