Bedragarna ringer eller besöker offret och uppger sig vara poliser. De falska poliserna säger ofta att personen har blivit eller riskerar att bli utsatt för ett brott och att polisen behöver hens nätbankskoder eller kortuppgifter för att förhindra brottet. Bedragaren kan också säga att offrets pengar är hotade och därför måste flyttas över till polisens konto för att vara i säkert förvar.
Vi påminner alla om att riktiga poliser och banker aldrig begär nätbankskoder eller kortuppgifter, utan att det alltid handlar om bedrägeri. Lämna därför inte ut sådana uppgifter till personer som frågar efter dem.
Om en polis eller någon som presenterar sig som polis tar kontakt, kan du kontrollera att hen är den hen uppger sig vara så här:
- Fråga vad polisen heter och på vilken polisstation hen arbetar. Ring upp personen via polisens telefonväxel.
- Polisstationernas kontaktinformation finns på polisens webbplats www.poliisi.fi.
- Om en person som uppger sig vara polis ringer på hemma hos dig, ska du be hen visa sitt tjänstemärke innan du släpper in hen. Riktiga poliser visar på begäran sitt tjänstemärke och låter dig titta på det i lugn och ro.
- Om en person som presenterar sig som polis ringer dig eller dyker upp hemma hos dig och ber om dina bankuppgifter ska du ringa 112.
Om du misstänker att du har lämnat ut dina nätbankskoder eller kortuppgifter till en bedragare, gör så här:
- Spärra koderna omedelbart genom att ringa OP:s telefontjänst på numret 0100 0500 (mån.–fre. kl. 8–16).
- Då telefontjänsten inte har öppet, ska du spärra dina koder genom att ringa Spärrtjänsten på numret +358 (0)100 0555 (24 h/dygn).
- Anmäl det som hänt också till telefontjänsten då den öppnat.
- Gör en polisanmälan.
Var beredd:
- Tala i synnerhet med dina äldre närstående om fenomenet med falska poliser.
- Det vanligaste kontaktsättet för falska poliser är telefonsamtal. Diskutera med dina äldre närstående om deras telefonnummer behöver finnas hos nummerupplysningen eller om det kan göras hemligt.
- En annan, men något mer sällsynt form av bedrägeri med falska poliser är så kallade falska släktingar. I den här bedrägeriformen ringer bedragarna en äldre person och meddelar att en släkting till personen är i knipa och snabbt behöver pengar. Bedragarna ber den äldre personen flytta över medel till ett konto som den släkting som är i knipa inte tidigare har haft.
- Äldre människor löper också risk att utsättas för olika abonnemangsfällor där de luras att beställa produkter eller tjänster som de inte behöver eller som inte nödvändigtvis ens finns.