De bästa banktjänsterna för unga

Dagliga banktjänster är gratis för unga mellan 15 och 17 år.

Ett eget konto för den ungas pengar

Bankärendena utgår från ett eget konto. Du kan lätt öppna ett konto för den unga på nätet. Kontot kan också öppnas av den unga själv för pengar som hen tjänat i arbete.

Smidig vardag med bankkort

Ett kort kan anslutas till kontot, så att kontot debiteras direkt vid inköp. Det går också att betala med mobilen om man lägger till kortet i en mobilbetalningsapp.

Med OP:s koder sköts ärenden på nätet

Med egna koder kan den unga använda OP-mobilen och tjänsten op.fi, handla på nätet och i appar och uträtta ärenden i viktiga tjänster såsom FPA, Mina Kanta-sidor, den gemensamma ansökan till utbildning och inträdesprov.

Är du här för att underteckna en ansökan?

Koll på ekonomin och sparandet med hjälp av ett eget konto och kort

OP Debit är ett bra kort för unga. Med det kan man göra inköp i Finland, utomlands och på nätet. Kontosaldot kontrolleras alltid när den unga betalar med kortet, och betalningen tas ut direkt från kontot.

Kortet fungerar även på ställen där betalterminalen inte har kontakt med nätet, såsom på flygplan. Då är det möjligt att övertrassera kontot. För en säker dagliga användning är det klokt att fastställa säkerhetsgränser och bruksgränser för kortet och kontot. Den unga kan dock med sina egna koder själv ändra kortets säkerhetsgränser.

Genom att öppna egna OP-koder för den unga kan hen själv i OP-mobilen hålla koll på saldot och transaktionerna på kontot samt bekräfta betalningar på nätet, i appar och i tjänster. Den unga kan även logga in i tjänster som kräver stark autentisering, till exempel tjänsten op.fi, FPA eller MittKanta.

Från 13 års ålder kan kortet även anslutas till Apple Pay. Från 16 års ålder kan kortet anslutas till Google Pay, Samsung Pay och Garmin Pay.

Så här öppnar du banktjänster åt en 15–17-åring

  1. Se till att den unga har ett giltigt identitetsbevis (pass eller identitetskort) och eget telefonnummer.
  2. Du kan öppna ett konto och beställa ett kort genom att fylla i en ansökan tillsammans med den unga.
  3. En förälder eller föräldrarna undertecknar ansökan med sina egna bankkoder.

Bankkortet och dess PIN-kod sänds hem inom 1–2 veckor.

Så här får den unga OP:s koder

  1. De som vill att den unga också ska få OP:s koder behöver hämta dem från kontoret. När du har öppnat de andra tjänsterna i tjänsten op.fi, boka en tid till kontoret. Välj ”Privatkund - Dagliga Banktjänster - Minderårigas konton, kort och koder" som ämne. Skriv i meddelandet att du vill ha OP:s koder för en ungdom. Boka tid
  2. Med föräldrarnas samtycke får den unga komma till kontoret ensam. Samtycket går att ge samtidigt som du öppnar de andra banktjänsterna. En förälder eller båda föräldrarna kan komma med till mötet.
  3. Kom ihåg att ta med era identitetsbevis. Den unga behöver ha ett identitetskort eller ett pass. För föräldrarnas del godtas också körkort. Läs mer om godtagbara identitetsbevis
  4. Den unga får OP:s koder med sig direkt på mötet.

Fullmakt för skötseln av ett minderårigt barns bankärenden

Vi rekommenderar att båda föräldrarna tecknar en fullmakt för att sköta barnets eller den ungas bankärenden. Fullmakten behövs senare till exempel för att använda tjänster för sparande och placering och ändra kortets säkerhetsgränser i kundtjänsten. Fullmakten kan utfärdas i tjänsten op.fi.

Du kan fylla i ansökan för den unga i tjänsten op.fi om alla de här villkoren uppfylls:

  • Den unga har en personbeteckning och hens namn är registrerat i befolkningsdatasystemet.
  • Den unga är minderårig.
  • Den unga har inte en särskilt förordnad intressebevakare (vårdnadshavarna fungerar som intressebeva-kare).
  • Den unga är medborgare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller dubbelmedborgare med medborgarskap i Finland och ett annat EES-land.
  • Den unga har en stadigvarande adress och hemort i Finland.
  • Den ungas namn eller personbeteckning finns inte på en sanktionslista.

Dessutom ska föräldrarna uppfylla följande kriterier:

  • Den som påbörjar en ansökan har OP:s koder.
  • Eventuella andra föräldrar har vilka finländska bankkoder som helst.
  • Föräldrarna är barnets officiella vårdnadshavare enligt befolkningsdatasystemet.
  • Föräldrarna har rättshandlingsförmåga och är myndiga.
  • Förälderns namn eller personbeteckning finns inte på en sanktionslista.
  • Föräldern har en stadigvarande eller tillfällig adress i Finland eller utomlands.

Du kan ansöka om ett kort för den unga i tjänsten op.fi om alla de här villkoren uppfylls:

  • Den unga har en personlig telefon. Fyll i ansökan tillsammans med den unga.
  • Den unga har ett identitetskort eller pass utfärdat av finska myndigheter. En bild på identitetsbeviset ska bifogas till ansökan.

Om du inte kan öppna tjänster för den unga digitalt, ber vi dig kontakta kundtjänsten. Kundtjänsten går igenom vad du behöver ha med dig till mötet och bokar en tid på kontoret åt dig.

  • För den unga öppnas alltid ett nytt konto när man ansöker om ett kort i tjänsten op.fi.
  • Om du vill ansöka om ett kort som ska anslutas till ett befintligt konto, kan du börja fylla i ansökan genom att ringa OP:s kundtjänst 0100 0500 eller besöka OP:s kontor. I båda fallen behöver du en fullmakt av den ungas eventuella andra förälder.
  • Ansökan kan fyllas i färdigt per telefon, men den unga måste alltid besöka kontoret för att identifiera sig personligen.
  • Det är lättare för den unga att hålla sin ekonomi och sitt konto under kontroll om hen endast har en lämplig mängd pengar på kontot. 
  • Den unga ser inte eventuella fonder och aktieplaceringar. 
  • Den ungas konto syns med föräldrarnas koder i OP-mobilen och i tjänsten op.fi om de har dispositionsrätt till kontot.
  • Om en förälder eller båda föräldrarna har dispositionsrätt till kontot, kan de vid behov begränsa kontoanvändningen genom att sätta ut bruksgränser för kontot. Det här görs genom att be om ändring av bruksgränserna till exempel i chatten, i kundtjänsten eller på kontoret med fullmakt av den andra föräldern eller genom att skicka likadana nätmeddelanden i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi.
  • Observera att den unga kan ändra kortets säkerhetsgränser med sina egna koder. Vid behov kan också föräldern ändra dem i kundtjänsten, om hen har en fullmakt för det av den andra föräldern. 
  • En ungdom som fyllt 15 år och har ett lönearbete kan också själv öppna ett konto för pengarna hen förtjänat och beställa ett kort. Föräldrarna har inte dispositionsrätt till kontot utan den ungas tillåtelse. 
  • Låt oss tillsammans säkerställa att den unga håller sin ekonomi och sina kreditupplysningar i ordning. OP-mobilen är ett tryggt sätt att öva på att sköta penningärenden. Att börja spara och placera är också ett utmärkt sätt att förbereda sig inför framtiden.

Ägarkunden avgår själv

En ägarkund har när som helst rätt att avgå ur andelsbanken genom att skriftligt anmäla det till sin andelsbank. Ägarkundskapet upphör den dag då andelsbanken har mottagit avgångsanmälan.

Ägarkunden avlider

Ägarkundskapet upphör då en ägarkund avlider. Dödsboet kan vid avvittringen eller arvskiftet överföra den avlidnas ägarkundskap vanligen till änkan eller en arvinge.

Ägarkundskap och medlemsinsats

Anslutningen som ägarkund beror på din nuvarande kundrelation och dina eventuella koder.

  • Om du är kund hos andelsbanken och har OP-koder kan du bli ägarkund genom att logga in i tjänsten op.fi. Bli ägarkund
  • Om du är kund hos andelsbanken, men inte har OP-koder, ska du börja med att boka tid för ett möte Boka tid
  • Om du inte är kund hos andelsbanken, men du har en annan banks koder och du är intresserad av att bli kund hos oss, kan du bli kund på nätet Bli kund digitalt

Medlemsinsatsen

Då du blir ägarkund betalar du en medlemsinsats, som är en engångsplacering – inga andra avgifter tas ut. I de flesta bankerna är medlemsinsatsen 100 euro. Du ser storleken på medlemsinsatsen i ägarkundsansökan och din andelsbank.

Om du någon gång beslutar dig för att avstå från ditt ägarkundskap, återbetalas medlemsinsatsen i sin helhet. Medlemsinsatsen återbetalas inom ett år från slutet av den räkenskapsperiod då ägarkundskapet upphörde.

Andelsbanken har dock enligt reglerna rätt att vägra att återbetala medlemsinsatsen. Andelsbankens regler finns till påseende på bankens webbplats op.fi och på huvudkontoret.

Vem kan bli ägarkund?

Personer, sammanslutningar eller stiftelser som anlitar OP Gruppens tjänster kan ansluta sig som ägarkunder oberoende av nationalitet.

Barn som ägarkund

Ett barn kan ansluta sig som ägarkund. Om båda föräldrarna är barnets vårdnadshavare, ska föräldrarna tillsammans underteckna ägarkundsansökan för sitt minderåriga barn. Samtidigt ger föräldrarna sitt samtycke till att barnet börjar samla OP-bonus.

Om medlemsinsatsen betalas med pengar som barnet har förtjänat för eget arbete, har barnet rätt att själv underteckna medlemsansökan och betala medlemsinsatsen.